Tri sira iz Srbije uvrštena u najbolje u svetu: Kilogram jednog košta oko 4 hiljade evra!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Portal TasteAtlas napravio je listu 670 najboljih sireva na svetu, a na toj mapi našla se i Srbija.

Printskrin: tasteatlas.com

Naime, Srbija ima tri svetski poznata sira - miročki, šarski i pule.

Miročki sir dolazi sa planine Miroč i pravi se samo u oblasti Đerdapa, a smatra se najbližim rođakom čuvenom halumi sira. Proizvodi se od punomasnog kravljeg mleka, a ponekada se u njegovu teksturu dodaju kravlje i ovčje mleko.

Priprema miročkog sira je jednostavna jer pravi ukus dobija tek kada ga grilujete i potopite u slanu vodu. Ne može da se istopi.

foto: pixabay.com

Nekada se smatrao vrhunskim delikatesom dok nije počelo sve više ljudi da ga konzumira, pa samim tim eksperimentiše. Kada se griluje, njegova spoljašnost postaje krckava, a unutra je zbog nemogućnosti da se istopi i dalje mekan. Najbolje se slaže uz čeri-paradajz, med, belo vino i salatu.

S druge strane, sir Pule koji dolazi iz Nacionalnog parka Zasavice smatra se jednim od najskupljih svetskih sireva i pravi se od magarećeg mleka zbog čega je jako unikatan i redak. Potrebno je čak 25 litara mleka da bi se dobio 1 kilogram, a magarica može da proizvdene dnevno samo 200ml mleka po jednoj muži.

Pule sir / foto: Telegraf

Zato ih muzu tri puta dnevno. Ovaj sir ima samo 1 odsto mlečne masti, ali i antialergijska svojstva. Kilogram ovakvog sira obično košta 1.000 evra, ali Pule dostiže cenu između 3 i 5 hiljada evra.

Treći sir je Šarski sir sa Kosova, odnosno Šar-planine koji se na ovoj mapi nalazi na teritoriji tzv. države Kosovo.

VIDEO: Volite topljeni sir u listićima? Mi smo ga zapalili, a vi ćete se zgaditi

(Telegraf.rs)