Izgleda da američka pita nije baš američka: Evo odakle zapravo dolazi tradicionalna pita s jabukama
Prvi put se pominje još 1390. godine
Iako je američka pita simbol patriotizma Sjedinjenih Američkih Država, istina je zapravo da je ovo "tradicionalno" jelo nije baš njihovo.
Pita od jabuka došla je zapravo iz Engleske, ali svoje korene vuče iz Otomanskog carstva. Pšenica je poreklom sa Bliskog Istoka dok su masti iz peciva poput maslaca stizale kada je Kristofer Kolumbo doveo pripitomljenu stoku u Novi svet.
U međuvremenu, ključni začini poput cimeta i muskantnog oraščića stizali su iz dalekih zemalja poput Šri Lanke i Indonezije. I, naravno umetnost peciva proizašla je iz kulinarskih tradicija u kontinentalnoj Evropi, naročito iz Francuske i Italije.
I mnogo pre uspostavljanja Dana zahvalnosti, Britanci i Holanđani su napravili sopstven verzije pite od jabuke, pa se prvi recept pojavljuje već 1390. godine.
Na kraju su evropski doseljenici doneli jelo kolonijama koje su živele na teritoriji današnjih SAD, a jelo je brzo postalo popularno. Prvi recept se čak pojavljuje u kuvaru Amelije Simsons 1796., a preživelo je i građanski rat u 19. veku.
Danas je, kao što već znate tradicionalno jelo koje se umesto pite od jabuke naziva američkom pitom.
Sastojci za pitu:
testo za pitu
580gr glatkog brašna
250gr maslaca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
5-6 kašičica vrlo hladne vode
Nadev
60gr maslaca
3 kašičice glatkog brašna
125gr belog šećera
125gr smeđeg šećera
60ml vode
4 jabuke Greni Smit
2 jabuke Zlatni delišes
2 kašičice mlevenog cimeta
Priprema testa
Iseći maslac na male kockice od 1cm i staviti u zamrzivač na 15 minuta do 1 sat (što duže to bolje)
U mikseru izmešati brašno, so i šećer, dodati kockice maslaca i mešati, ali da ostanu komadići maslaca veličine graška
Dodavati kašičicu po kašičicu vrlo hladne vode dok smesa ne počne da se povezuje.
Istresti smesu na čistu dasku i lagano je meseći povezati do kraja i podeliti u dva diska.
U testu moraju biti vidljivi komadići maslaca jer oni tokom pečenja daju hrskavost piti. Oblikovati testo u dva kruga i lagano ih posuti brašnog, te svaki posebno zamotati u plastičnu kesu i ostaviti u frižideru najmanje 1 sat.
Priprema smese
Jabuke oljuštiti, izrezati ih na što tanje komadiće i posuti cimetom.
Izvaditi testo iz frižidera i ostaviti 5-10 minuta na sobnoj temperaturi da postane dovoljno mekano za valjanje, piše "Coolinarka".
Radnu površinu lagano posuti brašnom i razvaljati testo u 2 kruga prečnika 30 cm, oko 0, 5 cm debelo. Jedan list testa staviti u kalup za pitu prečnika 24 cm. Makazama odrezati ivice testa tako da prelazi rub kalupa oko 1,5 cm.
Dodati u kalup izrezane jabuke.
Pokriti drugim delom testa koje ćete izrezati na trake i složiti kao rešetku preko jabuka.
Rastopiti maslac u posudi, dodati brašno i mešati da se dobije kremasta smesa (kao za bešamel). Dodati beli šećer, smeđi šećer i vodu. Pustiti da provri. Smanjiti temperaturu i zagrejavati još 5 minuta.
Lagano sipati vruću smesu od maslaca preko traka tako da ulazi među jabuke i paziti da ne iscuri van.
Peći 15 minuta na 220°C. Smanjiti temperaturu na 175°C i peći još 35 do 45 minuta.
Poslužiti toplo uz jednu kuglu sladoleda od vanile.
Prijatno!
(Telegraf.rs)