I stabljike brokolija mogu biti ukusne, evo kako da ih upotrebite

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako sa stabljike brokolija skinete spoljni deo, otkrićete njenu nežnu unutrašnjost koja se može jesti sirova ili kuvana, poslužena sa zelenim majonezom

Poneki štedljivi čitalac možda je već otkrio slatko srce stabljike brokolija, iako ga mnogi ljudi, pa i kuvari i ugostitelji, i dalje bacaju. Istina, spoljna kora može biti vlaknasta i žilava, ali uz samo malo pažnje, stabljika se može pretvoriti u nešto zaista sjajno, piše Guardian.

Cvetove brokolija obično sečemo sa što dužim delom stabljike, koja je nežna i može da se kuva baš kao i cvetovi. A debela, drvenasta stabljika ispod njih može da se oljušti, slično šparglama. Oguljenu stabljiku možete pojesti sirovu, sitno je iseći i prokuvati je sa cvetovima ili napraviti jelo koje vam danas preporučujemo.

Recept je inspirisan radom Dana Barbera, njujorškog kuvara i ekologa koji je osmislio mnoga genijalna jela koristeći sastojke koji bi inače otišli ​​u otpad.

Stabljike brokolija sa zelenim majonezom

Stabljike brokolija nežna su poslastica u kojoj možete uživati presnoj, dok spremate večeru, a možete ih pretvoriti i u obrok. Ako brokoli kupujete direktno od nekog seljaka, pitajte da li mogu da vam daju i još nekoliko listova kelja ili kupusa, koji su prilični su ukusni, a mogu da se kuvaju na isti način.

  • 1 stabljika brokolija (cvetove iskoristite za nešto drugo)
  • Do 50g listova kelja ili kupusa
  • 120ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 25ml akvafabe (guste tečnosti koja se dobija kuvanjem mahunarki, najčešće leblebija)  ili 1 jaje
  • 1 kašika jabukovog sirćeta ili soka od limete
  • 1 kašika narendane kore limete
  • Morska so

Oljuštite donji deo stabljike brokolija da biste otkrili njenu nežnu unutrašnjost, a zatim je isecite na pola. Ogulite listiće brokolija i pomešajte ih sa listovima kelja ili kupusa, da napravite masu do 50g. Zatim ih blanširajte, stavite pod mlaz hladne vode i ocedite.

Izmiksajte povrće sa uljem dok ne postane sasvim glatko, a zatim procedite kroz sitno sito. Mutite akvafabu (ili jaje) dok ne postanu penasti, a zatim u to, još uvek muteći, sipajte zelenu masu vrlo sporo, dok ne dobijete gustu emulziju. Dodajte pomalo ulja po potrebi. Na kraju umešajte i kašičicu sirćeta ili soka od limete.

Dinstajte ili blanširajte stabljiku brokolija dok ne omekša, pa poslužite vruću, začinjenu solju i prahom od naribanih cvetova brokolija. Uz to poslužite zeleni majonez, za umakanje.

Prijatno!

(V.N.)