Recept za tradicionalnu božićnu česnicu od 5 sastojaka: Ne puštajte je da naraste previše

Vreme čitanja: oko 1 min.

Biće ukusnija ako ne pustite testo da previše "odmori"

Božićna česnica se mesi na Badnje veče ili na Božićno jutro, a jede se uz doručak na Božić, kada se svi ukućani okupe oko svečane trpeze i zajedno prelamaju česnicu. Veruje se da će osoba koja pronađe novčić u božićnoj pogači biti posebno srećna u narednoj godini, a novčić se čuva sledećih 12 meseci.

Sastojci:

1kg brašna

2 jaja

kockica kvasca

500ml mleka

malo soli

*novčić

Foto: Shutterstock

Priprema:

U malo mlakog mleka rastopite kvasac i dodajte jedno umućeno jaje. Posolite i postepeno dodajte brašno uz dolivanje preostalog mlakog mleka.

Kada dobijete glatko testo, izmesite ga, pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste.

Posle 30 minuta do sat vremena, premesite ga.

Oblikujte ga kao pogaču, uskrasite po želji (obično se stavi krst od testa na česnicu) i ubacite novčić.

Pecite u rerni dok ne dobije zlatno žutu boju.

Prijatno i srećno u borbi za novčić!

(Telegraf.rs)