Recept za tradicionalnu božićnu česnicu od 5 sastojaka: Ne puštajte je da naraste previše
Biće ukusnija ako ne pustite testo da previše "odmori"
Božićna česnica se mesi na Badnje veče ili na Božićno jutro, a jede se uz doručak na Božić, kada se svi ukućani okupe oko svečane trpeze i zajedno prelamaju česnicu. Veruje se da će osoba koja pronađe novčić u božićnoj pogači biti posebno srećna u narednoj godini, a novčić se čuva sledećih 12 meseci.
Sastojci:
1kg brašna
2 jaja
kockica kvasca
500ml mleka
malo soli
*novčić
Priprema:
U malo mlakog mleka rastopite kvasac i dodajte jedno umućeno jaje. Posolite i postepeno dodajte brašno uz dolivanje preostalog mlakog mleka.
Kada dobijete glatko testo, izmesite ga, pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste.
Posle 30 minuta do sat vremena, premesite ga.
Oblikujte ga kao pogaču, uskrasite po želji (obično se stavi krst od testa na česnicu) i ubacite novčić.
Pecite u rerni dok ne dobije zlatno žutu boju.
Prijatno i srećno u borbi za novčić!
(Telegraf.rs)