Italijanski kuvari otkrivaju najčešću grešku koju pravimo kod pripremanja sosa za bolonjeze
Mislite da je recept za bolonjeze nikad jednostavniji, ali postoje određena pravila koja znaju samo Italijani
Špagete bolonjeze jedan je od najpoznatijih svetskih jela od testenine, a tajna je u tome da Italijani ovaj sos zapravo uopšte ne jedu sa špagetama.
Uz bolonjeze sos od mlevenog mesa i paradajza, Italijani bi poslužili drugačiji tip testenine kao što su pene, fusili, školjke ili testeninu nalik cevčicama koje mogu na sebi da zadrže preliv i meso.
Idealna testenina za bolonjeze sos su taljatele ili fetučine.
Krupniji oblici testenine bolje idu uz guste i jake prelive, dok tanji oblici, kao što su špagete, najbolje idu uz lagane, krem prelive.
Kao i za sva jela i za ovo postoje mnoge varijante, ali osnova bolonjeza je sos pravljen od mlevenog junećeg mesa i paradajza kojim se prelivaju špagete.
Da bi ovaj sos bio jedinstven u njega dodajemo mirise i arome koji ga čine jedinstvenim.
Ovo je recept pravih Italijanki koje su ga dobile od svojih majki i baki.
Sastojci:
- 1 kg mlevenog junećeg mesa
- 1 glavica crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- 2 konzerve paradajz pelata
- Pola litre paradajza u tetrapaku
- 3 karanfilića
- Šaka iseckanog svežeg bosiljka ili kašika sušenog
- Kašika putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po želji
Priprema:
Luk iseckati i propržiti na maslinovom ulju i puteru dok ne postane staklast. Dodati mleveno meso i čenove belog luka (ne seckati ih) i sve zajedno pržiti. Kada je meso pečeno dodati pelat i sok od paradajza, kafanfilić, so, biber.
Dobro promešati pa ostaviti da se kuva još neko vreme. Na kraju kuvanja dodati iseckani bosiljak.
(Telegraf.rs/B.K.)