Italijanski kuvari otkrivaju najčešću grešku koju pravimo kod pripremanja sosa za bolonjeze

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mislite da je recept za bolonjeze nikad jednostavniji, ali postoje određena pravila koja znaju samo Italijani

Špagete bolonjeze jedan je od najpoznatijih svetskih jela od testenine, a tajna je u tome da Italijani ovaj sos zapravo uopšte ne jedu sa špagetama.

Uz bolonjeze sos od mlevenog mesa i paradajza, Italijani bi poslužili drugačiji tip testenine kao što su pene, fusili, školjke ili testeninu nalik cevčicama koje mogu na sebi da zadrže preliv i meso.

Foto: Pixabay.com

Idealna testenina za bolonjeze sos su taljatele ili fetučine.

Krupniji oblici testenine bolje idu uz guste i jake prelive, dok tanji oblici, kao što su špagete, najbolje idu uz lagane, krem prelive.

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Kao i za sva jela i za ovo postoje mnoge varijante, ali osnova bolonjeza je sos pravljen od mlevenog junećeg mesa i paradajza kojim se prelivaju špagete.

Da bi ovaj sos bio jedinstven u njega dodajemo mirise i arome koji ga čine jedinstvenim.

Ovo je recept pravih Italijanki koje su ga dobile od svojih majki i baki.

Sastojci:

- 1 kg mlevenog junećeg mesa

- 1 glavica crnog luka

- 3-4 čena belog luka

- 2 konzerve paradajz pelata

- Pola litre paradajza u tetrapaku

- 3 karanfilića

- Šaka iseckanog svežeg bosiljka ili kašika sušenog

- Kašika putera

- 2 kašike maslinovog ulja

- So i biber po želji

Priprema:

Luk iseckati i propržiti na maslinovom ulju i puteru dok ne postane staklast. Dodati mleveno meso i čenove belog luka (ne seckati ih) i sve zajedno pržiti. Kada je meso pečeno dodati pelat i sok od paradajza, kafanfilić, so, biber.

Dobro promešati pa ostaviti da se kuva još neko vreme. Na kraju kuvanja dodati iseckani bosiljak.

(Telegraf.rs/B.K.)