Najbolji recept za domaći džem od malina: Bolji ukus ne možete zamisliti
Napravite ovaj ukusni namaz dok je još sezona malina
Sezona je malina pa vam zato savetujemo da napravite ovaj prelep džem koji možete kasnije koristiti za namaz, ali i pravljenje ukusnih kolača.
Sve što vam je potrebno su 4 kg malina, 1 kg šećera, 2 pakovanja vanil šećera ili 1/2 štapića vanile.
Maline operite pod slabim mlazom vode i rasporedite ih po stolnjaku. Ostavite ih kratko da se osuše.
Tegle i poklopce oprati, osušiti i sterilisati u rerni zagrejanoj na 75-100 C oko jedan sat.
Maline sipajte u šerpu. Zatim šerpu stavite na ringlu, poklopite je i kuvajte na laganoj vatri. S vremena na vreme podignite poklopac i promešajte ih da vam ne bi zagorele. Mešajte ih sve dok tečnost otprilike ne uvri.
Nakon toga dodajte šećer i vanil šećer, pa sve zajedno kuvajte još 45 minuta na tihoj vatri, koliko da džem lagano vri. Mešajte sve vreme, kako ne bi zagoreo.
Možete u tacnicu da sipate malo džema. Ostavite da odstoji nekoliko minuta i proverite da li vam odgovara gustina.
Vreo džem preručite u zagrejane i sterilisane tegle i odmah zatvorite poklopcem. Umotajte u deblje ćebence.
(Telegraf.rs)