Ovako se pravi najbolji južnjački domaći ajvar: Provereni recept koji nema konkurenciju
Prste da poližeš
Otkrivamo vam recept za najukusniji ajvar koji se sprema na jugu Srbije.
Ajvar se pravi od čiste paprike, a vreme prženja ajvara zavisi od nekoliko faktora: količine paprike, jačine vatre, vrsta paprike i količine vode u njima.
Zato je važno da se paprike dobro ocede pre spremanja.
Sastojci:
5 kg paprika
250ml ulja
1 kašika soli
1 kašika vinskog sirćeta
Ako hocete pikantno ljut ajvar na 25 kg paprika dodajte 1 kg ljutih paprika.
Priprema:
Paprike dobro operite, obrišite i stavite ih da se peku. Dobro ih ispecite sa svih strana i stavljajte ih u najlonske kese da bi ste ih lakše ogulili. Kad ste završili sa pečenjem, oguljite paprike i dobro očistite semenke. Ostavite da se preko noći ocede.
Sledeći dan paprike sameljete na mašini za mlevenje. Kad ste završili sa meljenjem paprika, nauljite malo šerpu i stavite paprike u šerpu za prženje.
Šerpu sa paprikama stavite na vatru i mešajte, istovremeno stavite i ulje da vam se dobro zagreje. Dok se ulje greje vi mešajte paprike u šerpi na srednjoj, ne na jakoj vatri, oko dvadesetak minuta.
Onda sipajte zagrejano ulje na paprike i svo vreme mešajte na srednjoj vatri. Ajvar treba pržiti 2 do 3 sata od prvog ključa. Ajvar je gotov tada kada prođete kašikom po sredini i vidite dobro dno šerpe.
Pola sata pre kraj pržnja stavite tegle u rernu na 100 stepeni Celzijusa. Pred sam kraj prženja dodajte so i sirće i vruć ajvar sipajte u vruće tegle.
Zatvorite dobro tegle i vratite u relnu na 75 stepeni Celzijusa jos jedan sat. Ostavite tegle u zatvorenu rernu dok se sasvim ne ohlade.
(Telegraf.rs)