Domaća štrudla sa makom po receptu naših baka: Idealna poslastica za hladne jesenje dane

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napravljena po starom bakinom receptu

Pritnscreen: Youtube/ JamilaCuisine

Omiljeni slatkiš mnogih je štrudla sa makom koja je veoma ukusna i hranljiva, a njena priprema je daleko od komplikovane.

Kada temperatura malo padne, vi možete da se okrenete ovom receptu i da za tili čas zagrejete atmosferu u kući. 

Sastojci:

Testo:

250 ml mleka

1 kašičica šećera

25 g kvasca

100 g masti

2 žumanceta

3 kašike šećera

550 g brašna

Fil:

300 g mlevenog maka

200 g šećera

1 vanil šećer

200 ml vrelog mleka

Takođe je potrebno:

1 žumance

1 kašika mleka

šećer u prahu

Priprema:

Sjedinite mleveni mak, šećer i vanilu. Prelijte provrelim mlekom i dobro promešajte. Ostavite da se fil ohladi dok pripremate testo.

U mlako mleko stavite izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac nadođe.

U odgovarajući sud stavite mast, žumanca i 3 kašike šećera. Izmiksajte, a zatim sipajte mleko sa nadošlim kvascem i brašnom zamesite testo. Ostavite 30 minuta da testo nadođe.

Nadošlo testo podelite na dva dela. Svaki deo posebno razvucite na papiru za pečenje. Stavite polovinu pripremljenog fila i uvijte. Prebacite u pleh obložen papirom za pečenje, a onda na isti način pripremite i drugu štrudlu.

Sjedinite žumance i mleko i premažite štrudle, a zatim ih odmah ubacite u zagrejanu rernu na 180 °C i pecite 35-40 minuta.

Ostavite da se štrudla ohladi, a zatim je isecite i pospite šećerom u prahu.

Video: Zašto je ceo svet opčinjen ovim slatkišem?! Evo kako da ga i vi napravite

(Telegraf.rs)