Dunavski talasi su ponos vojvođanske trpeze, mnogi kažu da je ovo jedan od najukusnijih kolača
Idealna za sve koji vole čokoladu i vanilu
Ljubitelji slatkiša neće moći da ostanu ravnodušni kada prvi put probaju Dunavske talase, kolač koji se tradicionalno pravi u Vojvodini kao poslastica posle nedeljnog ručka. Vojvođanske domaćice obično ga peku u plehu koji se dobija prilikom kupovine šporeta, jer kolač može da stoji danima van frižidera, a da ne promeni ukus. Zapravo, što duže stoji to je bolji, ali kad ga jednom napravite i probate teško da će vam potrajati duže od dva dana! Dunavski talasi su lagani za pripremu, sastojci nisu skupi , a i sam postupak pripreme je vrlo jednostavan i brz.
Sastojci:
- šest jaja
- 300 grama višanja (mogu i višnje iz kompota)
Za prvo testo:
- 15 kašika brašna
- 15 kašika šećera
- prašak za pecivo
- 100 mililitara mleka
- 100 mililitara ulja
Za drugo testo:
- 15 kašika brašna
- 15 kašika šećera
- dve kašike kakao praha
- prašak za pecivo
- 100 mililitara mleka
- 100 mililitara ulja
Za krem:
- 250 grama putera
- dve kesice pudinga od vanile
- sedam kašika šećera
- 600 mililitara mleka
Za preliv:
- 50 grama putera
- 100 grama čokolade za kuvanje
Priprema:
Kora: Za prvo testo umutite tri jaja i 15 kašika šećera, pa dodajte mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Za drugo testo ponovite postupak, samo dodajte i kakao.
Tepsiju obložite papirom, sipajte žutu smesu, izravnajte površinu, pa prošarajte braon smesom i pospite višnje. Pecite 30 minuta na 150 stepeni.
Fil: U šerpu sipajte pola litra mleka, dodajte sedam kašika šećera, a u preostalo mleko u menzuri dodajte prašak za puding. Kuvajte puding dok se ne zgusne, pa ga sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Mikserom umutite 250 grama putera, dodajte ohlađeni puding i mutite mikserom dok se sastojci ne sjedine.
Preliv: Izlomite čokoladu, dodajte puter, pa stavite da se rastopi. Mlaku glazuru prelijte preko fila i ostavite sat vremena da se čokoladna glazura stegne.
(Telegraf.rs)