Da Nova godina počne neodoljivom aromom i toplinom oko srca: Pripremite savršeno kuvano vino

Vreme čitanja: oko 1 min.

Protekla godina ostavila je gorak uskus - pa, osvežimo ga najlepšom aromatičnom notom

Foto: Shutterstock

Ima različitih načina i tehnika koje se koriste za kuvanje vina, ali postoje tri glavna začina na bilo kojoj listi sastojaka: narandža, cimet i zvezdasti anis, a da biste postigli najbolji ukus, izbegavajte vrste pinot crnog i druga svetlija vina.

Sastojci:

  • Klementina
  • Limun
  • Limeta
  • 200 g šećera
  • Šest celih karanfilića
  • Jedan štapić cimeta
  • Tri sveža lista lovora
  • Jedan ceo muškatni oraščić
  • Jedna mahuna vanile
  • Dve boce crnog vina
  • Anis

Priprema po receptu Džejmija Olivera:

Ogulite delove kore sa klementine, limuna i limete. Stavite šećer u veliku šerpu na umerenu vatru, dodajte komade kore i iscedite sok klementine. Dodajte karanfilić, štapić cimeta, lovorov list i naendani muškatni oraščić. Mahune vanile prepolovite uzdužno i dodajte u šerpu, pa umešajte taman toliko crnog vina da pokrije šećer. Pustite da krčka dok se šećer potpuno ne otopi, a zatim prokuvajte.

Ostavite oko pet minuta dok ne dobijete prelepi gusti sirup.

Važno je prvo napraviti podlogu od sirupa, jer mora biti prilično vruća, a ako to uradite sa obe boce vina odmah, sagorećete sav alkohol.

Kada je vaš sirup spreman, smanjite temperaturu, pa dodajte anis i ostatak vina.

Lagano zagrejte vino i nakon otprilike 5 minuta, kada je toplo i ukusno, sipajte ga u vatrostalne čaše i poslužite.

Prijatno i srećni praznici!

(Telegraf.rs)