Meki i lisnati salčići koji se tope u ustima: Starinski recept za najlepše domaće slatko testo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tajnu pripreme otkrila nam je domaćica Nataša Ljubić iz Gornjeg Neradovca kod Vranja

foto Telegraf.rs/Slađana Tasić

Salčići ili salčiki, kako ih na jugu Srbije zovu, su srpska verzija lisnatog testa, slatki specijalitet u koji se stavlja pekmez od šljiva.

Ovaj slatki delikates se uglavnom sprema zimi, a sastojak koji mu daje šmek je svinjsko salo koje se nakupilo ispod plećke ove životinje.

Salo se odvaja od svinje, melje na mašini za meso i stavlja u zamrzivač. Kako ovog sala nema mnogo, i kako ne može dugo da stoji, čak ni u zamrzivaču, jer dobija specifičan miris, salčići se prave svega nekoliko puta u toku zime.

Nataša Ljubić iz Gornjeg Neradovca kod Vranja ima star i isproban recept za salčiće. Po njemu, salčići uvek ispadaju meki i lisnati.

foto Telegraf.rs/Slađana Tasić

- Neke domaćice sada praktikuju da testo za salčiće zamese domaćim crvenim vinom, kominjakom, bez kog se nekada u ovom kraju nije moglo zamisliti nijedno seosko domaćinstvo. Međutim, sada kada se to vino može retko naći, umesto njega, testo se zamesi običnom ili kiselom vodom - kaže Nataša.

Svinjsko salo iz zamrzivača se vadi prethodne večeri, kako bi se tokom noći odmrzlo i na sobnoj temperaturi omekšalo i bilo lako za mazanje testa.

Sastojci:

  • tri jaja
  • dve kašike ulja
  • jedna kašika sirćeta
  • pola kilograma brašna
  • 200 ml mlake vode
  • salo za premazivanje
  • džem (najbolje od šljiva)
  • šećer u prahu

Priprema:

Sastojke treba dobro sjediniti rukom tako da se dobije loptica od testa koju treba razvući oklagijom. Na ovako razvučeno testo u tankom sloju nanosi se salo, koje je prethodno dobro pomešano sa tri kašike brašna.

Ovako namazanu koru odmah sakupiti u rolnicu i ostaviti da stoji dvadeset minuta.

Ovaj postupak se mora ponoviti još dva puta kada treba voditi računa da se sve salo upotrebi.

foto Telegraf.rs/Slađana Tasić

Prve obrise salčići dobiju tek kada se po četvrti put oklagijom razvuče kora i iseče se najpre na dugačke trake, a potom i na kockice.

Na svaku od njih se stavlja po kašičica džema od šljiva. Potom sledi sklapanje salčića u obliku knjige.

Taj oblik oni poprime tek kada se ispeku u rerni. Potom sledi valjanje u prah šećer.

Prijatno!

Slađana Tasić