Meki i lisnati salčići koji se tope u ustima: Starinski recept za najlepše domaće slatko testo
Tajnu pripreme otkrila nam je domaćica Nataša Ljubić iz Gornjeg Neradovca kod Vranja
Salčići ili salčiki, kako ih na jugu Srbije zovu, su srpska verzija lisnatog testa, slatki specijalitet u koji se stavlja pekmez od šljiva.
Ovaj slatki delikates se uglavnom sprema zimi, a sastojak koji mu daje šmek je svinjsko salo koje se nakupilo ispod plećke ove životinje.
Salo se odvaja od svinje, melje na mašini za meso i stavlja u zamrzivač. Kako ovog sala nema mnogo, i kako ne može dugo da stoji, čak ni u zamrzivaču, jer dobija specifičan miris, salčići se prave svega nekoliko puta u toku zime.
Nataša Ljubić iz Gornjeg Neradovca kod Vranja ima star i isproban recept za salčiće. Po njemu, salčići uvek ispadaju meki i lisnati.
- Neke domaćice sada praktikuju da testo za salčiće zamese domaćim crvenim vinom, kominjakom, bez kog se nekada u ovom kraju nije moglo zamisliti nijedno seosko domaćinstvo. Međutim, sada kada se to vino može retko naći, umesto njega, testo se zamesi običnom ili kiselom vodom - kaže Nataša.
Svinjsko salo iz zamrzivača se vadi prethodne večeri, kako bi se tokom noći odmrzlo i na sobnoj temperaturi omekšalo i bilo lako za mazanje testa.
Sastojci:
- tri jaja
- dve kašike ulja
- jedna kašika sirćeta
- pola kilograma brašna
- 200 ml mlake vode
- salo za premazivanje
- džem (najbolje od šljiva)
- šećer u prahu
Priprema:
Sastojke treba dobro sjediniti rukom tako da se dobije loptica od testa koju treba razvući oklagijom. Na ovako razvučeno testo u tankom sloju nanosi se salo, koje je prethodno dobro pomešano sa tri kašike brašna.
Ovako namazanu koru odmah sakupiti u rolnicu i ostaviti da stoji dvadeset minuta.
Ovaj postupak se mora ponoviti još dva puta kada treba voditi računa da se sve salo upotrebi.
Prve obrise salčići dobiju tek kada se po četvrti put oklagijom razvuče kora i iseče se najpre na dugačke trake, a potom i na kockice.
Na svaku od njih se stavlja po kašičica džema od šljiva. Potom sledi sklapanje salčića u obliku knjige.
Taj oblik oni poprime tek kada se ispeku u rerni. Potom sledi valjanje u prah šećer.
Prijatno!
Slađana Tasić