Bajadera savršenog ukusa: Recept za klasik sa orasima koji vole sve generacije
Brzo se priprema, a nije potrebno ni mnogo sastojaka
Bajadera je jedan od starinskih kolača, koji se i danas nalazi na većini tacni za slavu. Mnoge vrste poslastica su prošle i došle, zamenjene su nekim novim, ali nezaobilazni klasik čvrsto drži svoju poziciju. Brzo se priprema, a nije potrebno ni mnogo sastojaka. Osim toga, ovaj kolač je prilično zasitan i izdašan.
Sastojci:
- 200 ml vode
- 250 gr margarina ili putera
- 200 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 400 gr mlevenog keksa
- 300 gr mlevenih oraha
- 100 gr crne čokolade
Za glazuru:
- 150 gr čokolade za kuvanje
- 4 kašike ulja
Šećer i vodu stavite na šporet i na umerenoj vatri treba da vri oko 5 minuta, dok se ne dobije gustina meda. Sklonite sa ringle pa dodajte puter ili margarin i sve dobro sjedinite.
Dodajte mleveni keksi i orahe, pa smesu podelite na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte 100 gr otopljene crne čokolade.
Pleh obložite pek papirom, rasporedite smesu bez čokolade ravnomerno, a onda i smesu sa čokoladom. Sve lepo poravnajte i ostavite da se ohladi i stegne.
Čokoladu za glazuru i ulje otopite na tihoj vatri i sjedinite.
Na ohlađenu bajaderu nanesite glazuru od čokolade i ulja.
Sačekajte da se glazura stegne, a onda secite štanglice željene veličine.
Prijatno!
(Telegraf.rs)