Bajadera savršenog ukusa: Recept za klasik sa orasima koji vole sve generacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brzo se priprema, a nije potrebno ni mnogo sastojaka

Foto: Printscreen/Youtube/Recepttura

Bajadera je jedan od starinskih kolača, koji se i danas nalazi na većini tacni za slavu. Mnoge vrste poslastica su prošle i došle, zamenjene su nekim novim, ali nezaobilazni klasik čvrsto drži svoju poziciju. Brzo se priprema, a nije potrebno ni mnogo sastojaka. Osim toga, ovaj kolač je prilično zasitan i izdašan.

Sastojci:

  • 200 ml vode
  • 250 gr margarina ili putera
  • 200 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 400 gr mlevenog keksa
  • 300 gr mlevenih oraha
  • 100 gr crne čokolade

Za glazuru:

  • 150 gr čokolade za kuvanje
  • 4 kašike ulja

Šećer i vodu stavite na šporet i na umerenoj vatri treba da vri oko 5 minuta, dok se ne dobije gustina meda. Sklonite sa ringle pa dodajte puter ili margarin i sve dobro sjedinite.

Dodajte mleveni keksi i orahe, pa smesu podelite na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte 100 gr otopljene crne čokolade.

Pleh obložite pek papirom, rasporedite smesu bez čokolade ravnomerno, a onda i smesu sa čokoladom. Sve lepo poravnajte i ostavite da se ohladi i stegne.

Čokoladu za glazuru i ulje otopite na tihoj vatri i sjedinite.

Na ohlađenu bajaderu nanesite glazuru od čokolade i ulja.

Sačekajte da se glazura stegne, a onda secite štanglice željene veličine.

Prijatno!

Video: Napravite prirodni osveživač vazduha: Uz ova 3 sastojka dom će divno mirisati

(Telegraf.rs)