Beli čupavci u nežnoj glazuri od bele čokolade: Recept za novu verziju popularne poslastice
Kolač uz koji su odrastale generacije sada je u novom izdanju
U većini porodica u Srbiji nedeljni ručak decenijama se završavao štrudlama sa makom i/ili orasima, šnenoklama ili čupavcima.
Ovaj lagani kolač sa čokoladnim prelivom i kokosovim brašnom doživeo je malu izmenu – umesto glazure od tamne čokolade sada se koristi bela čokolada, uz slatku pavlaku koja kolačima daje neodoljiv ukus.
Sastojci za biskvit:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 4 kašike šećera
- 1,5 dl ulja
- pola kesice praška za pecivo
Za glazuru:
- 300 gr bele čokolade
- 400 ml mleka
- 400 ml slatke pavlake
- 100 gr kokosa
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca. Umutite žumanca mikserom, dodajte šećer i nastavite da mutite, pa lagano dodajte ulje u mlazu.
U drugoj posudi umutite belanca u čvrst sneg. Naizmenično u žumanca dodajte brašno, prašak za pecivo i sneg od belanaca, i polako mešajte.
Uključite rernu na 180 stepeni. Namažite pleh, pospite ga brašnom, ulijte smesu za biskvit i pecite oko pola sata. Kolač je gotov kad se ivice testa odvoje od ivica pleha. Ostavite biskvit da se ohladi, pa ga isecite na kocke.
Izlomite belu čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mleko i slatku pavlaku, pa sve zagrejte na laganoj vatri uz stalno mešanje. Kad je glazura topla, pre nego što počne da vri, skinite posudu sa vatre.
Biskvit isečen na kocke uvaljajte u prohlađenu glazuru, pa u kokosovo brašno.
Prijatno!
(Telegraf.rs)