Beli čupavci u nežnoj glazuri od bele čokolade: Recept za novu verziju popularne poslastice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kolač uz koji su odrastale generacije sada je u novom izdanju

Foto: Shutterstock

U većini porodica u Srbiji nedeljni ručak decenijama se završavao štrudlama sa makom i/ili orasima, šnenoklama ili čupavcima.

Ovaj lagani kolač sa čokoladnim prelivom i kokosovim brašnom doživeo je malu izmenu – umesto glazure od tamne čokolade sada se koristi bela čokolada, uz slatku pavlaku koja kolačima daje neodoljiv ukus.

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 kašika brašna
  • 4 kašike šećera
  • 1,5 dl ulja
  • pola kesice praška za pecivo

Za glazuru:

  • 300 gr bele čokolade
  • 400 ml mleka
  • 400 ml slatke pavlake
  • 100 gr kokosa

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca. Umutite žumanca mikserom, dodajte šećer i nastavite da mutite, pa lagano dodajte ulje u mlazu.

U drugoj posudi umutite belanca u čvrst sneg. Naizmenično u žumanca dodajte brašno, prašak za pecivo i sneg od belanaca, i polako mešajte.

Uključite rernu na 180 stepeni. Namažite pleh, pospite ga brašnom, ulijte smesu za biskvit i pecite oko pola sata. Kolač je gotov kad se ivice testa odvoje od ivica pleha. Ostavite biskvit da se ohladi, pa ga isecite na kocke.

Izlomite belu čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mleko i slatku pavlaku, pa sve zagrejte na laganoj vatri uz stalno mešanje. Kad je glazura topla, pre nego što počne da vri, skinite posudu sa vatre.

Biskvit isečen na kocke uvaljajte u prohlađenu glazuru, pa u kokosovo brašno.

Prijatno!

(Telegraf.rs)