Recept za italijanski klasik iz vaše kuhinje: Jednom kada probate ovu lazanju, pravićete uvek
Idealan recept za ljubitelje italijanske kuhinje
Verujemo da u svojoj svesci za recepte imate bar jedan za lazanje, ali današnji recept će sigurno zaslužiti posebno mesto u njoj. Italijanska kuhinja mnogima je omiljeni izbor, ne samo zbog prefinjenog ukusa, već i zbog brzog načina pripreme.
Predstavljamo vam jednostavan recept, ako budete pratili svaki korak, biće u rerni za manje od pola sata.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za lazanje (500 gr)
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 600 gr mlevenog mesa
- 2 konzerve pelata ili 600 g paradajz pirea
- malo origana ili bosiljka za sos od paradajza i za posipanje
- 150 gr mocarele
- 80 gr rendanog parmezana, po želji
- 50 ml maslinovog ulja
- soli i bibera po ukusu
Za bešamel sos:
- 60 gr putera
- 60 gr brašna
- 4 čaše mleka
- so i biber po ukusu
Priprema:
U tiganj sipajte maslinovo ulje, a zatim dodajte na kockice isećen crni i beli luk i pržite ih na umerenoj temperaturi. Kada luk omekša, dodajte mleveno meso i dinstajte dok sva tečnost od mesa ne ispari.
Kada je meso gotovo, dodajte pelat ili paradajz pire i začinite po ukusu. Ukoliko koristite paradajz pire, dolijte i čašu vode. Sos sa mesom dinstajte još nekoliko minuta, a potom sklonite sa vatre.
Priprema bešamel sosa:
U manju šerpu stavite puter da se rastopi. U puter sipajte brašno i mešajte, kratko da se brašno malo uprži. Postepeno dodajte toplo mleko i mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite po ukusu, kuvajte na tihoj vatri do željene gustine.
Dno posude premažite sa dve kašike maslinovog ulja i 2-3 kašike sosa sa mesom, pa sve rasporedite.
Poređajte kore tako da prekriju dno posude, pa stavite 3-4 kašike bešamel sosa i kutlaču paradajz sosa sa mesom, sve pospite parmezanom. Postupak ponovite još jednom i onda dodajte iseckanu mocarelu. Tako radite sve dok imate materijala.
Lazanju pecite na 200 stepeni oko 40 minuta.
Ostavite da se ohladi 10-ak minuta nakon pečenja pa onda služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)