Ukusne mazalice vraćaju u detinjstvo: Recept za sendviče sa mlevenim mesom koji se lako spremaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prepis za ovo jelo prenosi se sa kolena na koleno

Foto: Printscreen/Youtube/Kuvaj uzivo

Iako je meso sastojak većine jela u Srbiji, davnih dana ga nije bilo u izobilju. Ova namirnica koristila se u specijalnim prilikama, a ograničene količine mesa trebalo je da potraju u toku cele godine.

Vešte domaćice su i tada, kao i sada znale da doskoče nemaštini i zadovolje sve kriterijume u pripremi obroka: da se meso konzumira, nepca ukućana obraduju, a da količina potrebna za jelo ne bude prevelika. Pretpostavlja se da je tako nastalo i ovo jelo, čuvene mazalice.

Mazalice mnoge podsećaju na detinjstvo, pa ove sendvičiće rado jedu i danas. Bilo kako bilo, odličan su izbor za doručak, večeru, ali i jelo kada imate veći broj ljudi u gostima, a malu količinu mesa.

Priprema je brza i veoma jednostavna.

Sastojci: 

  • 300 gr mlevenog mesa po izboru
  • 2 jaja
  • 2 čena belog luka
  • 4 kašike kajmaka ili putera
  • 1 vekna belog rezanog hleba
  • crni luk
  • so, biber, tucana paprika po ukusu

Priprema:

U mleveno meso dodati sitno seckani beli luk, jaja, ulje i začine po ukusu. Smesu dobro izraditi i ostaviti da odstoji u frižideru oko 30 minuta.

Svako parče hleba namazati tankim slojem kajmaka ili putera, a onda i filom od mesa. Mazalice možete peći u rerni na 150 stepeni oko 15 minuta.

Mogu se peći na suvom gril ili teflonskom tiganju, strana namazana mesom nadole, ali i na roštilju.

Crni luk sitno iseckajte i pospite preko mazalica, osim toga možete ih služiti posute tucanom paprikom ili mešavinom paradajza i luka. Savršene su i uz dodatak kašičice kajmaka.

Uz sezonsku salatu i hladno piće odličan su izbor u toku letnjih dana.

Prijatno!

(Telegraf.rs)