Ukusne mazalice vraćaju u detinjstvo: Recept za sendviče sa mlevenim mesom koji se lako spremaju
Prepis za ovo jelo prenosi se sa kolena na koleno
Iako je meso sastojak većine jela u Srbiji, davnih dana ga nije bilo u izobilju. Ova namirnica koristila se u specijalnim prilikama, a ograničene količine mesa trebalo je da potraju u toku cele godine.
Vešte domaćice su i tada, kao i sada znale da doskoče nemaštini i zadovolje sve kriterijume u pripremi obroka: da se meso konzumira, nepca ukućana obraduju, a da količina potrebna za jelo ne bude prevelika. Pretpostavlja se da je tako nastalo i ovo jelo, čuvene mazalice.
Mazalice mnoge podsećaju na detinjstvo, pa ove sendvičiće rado jedu i danas. Bilo kako bilo, odličan su izbor za doručak, večeru, ali i jelo kada imate veći broj ljudi u gostima, a malu količinu mesa.
Priprema je brza i veoma jednostavna.
Sastojci:
- 300 gr mlevenog mesa po izboru
- 2 jaja
- 2 čena belog luka
- 4 kašike kajmaka ili putera
- 1 vekna belog rezanog hleba
- crni luk
- so, biber, tucana paprika po ukusu
Priprema:
U mleveno meso dodati sitno seckani beli luk, jaja, ulje i začine po ukusu. Smesu dobro izraditi i ostaviti da odstoji u frižideru oko 30 minuta.
Svako parče hleba namazati tankim slojem kajmaka ili putera, a onda i filom od mesa. Mazalice možete peći u rerni na 150 stepeni oko 15 minuta.
Mogu se peći na suvom gril ili teflonskom tiganju, strana namazana mesom nadole, ali i na roštilju.
Crni luk sitno iseckajte i pospite preko mazalica, osim toga možete ih služiti posute tucanom paprikom ili mešavinom paradajza i luka. Savršene su i uz dodatak kašičice kajmaka.
Uz sezonsku salatu i hladno piće odličan su izbor u toku letnjih dana.
Prijatno!
(Telegraf.rs)