Recept za laganu i jednostavnu pastu koja se brzo sprema: Uživajte u mediteranskim ukusima kod kuće

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravi izbor za letnji obrok

Foto: Pixabay

Ovaj recept za savršenu laganu pastu sa belim lukom, paradajzom i bosiljkom karakterističan je za mediteransku kuhinju. Lako se i brzo sprema, a prava je čarolija za nepca. Savršen ukus daje mu spoj bosiljka i belog luka, upotpunjen sa malo parmezana.

Sastojci

  • 300 gr testenine pene 
  • 6 paradajza srednje veličine
  • 2 čena belog luka
  • sveži bosiljak
  • maslinovo ulje
  • so, biber
  • 80 gr parmezana 

Priprema:

Svežem paradajzu skinite kožicu. Iseckajte ga na kocke, a zatim iseckajte i beli luk. U tiganj stavite maslinovo ulje i zagrejte ringlu na srednju temperaturu. Dodajte seckani beli luk, pa malo propržite. U to zatim dodajte iseckani paradajz.

Poenta je da paradajz ostane u komadima, a da se ipak napravi kompaktan sos. Nemojte da pržite previše, često mešajte i na kraju samo začinite sveže mlevenim biberom, sitno iseckanim svežim ili suvim bosiljkom i solju.

Na drugoj ringli istovremeno skuvajte pene u litar slane vode. Procedite testeninu. Stavite je na tanjir i preko sipajte sos od paradajza i bosiljka. Pastu pospite parmezanom.

Ovo jednostavno jelo savršen je lagan obrok za vrele dane.

Prijatno!

(Telegraf.rs)