Domaći ajvar na starinski način: Recept za omiljenu zimnicu bez konzervansa, može da stoji 2 godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Omiljeni namaz od barenih paprika

Foto: Telegraf.rs

Na prostorima bivše Jugoslavije ne postoji domaćinska kuća koja će dočekati zimu bez pripremljenog ajvara.

Svaka domaćica ima svoj način pripreme ovog mnogima najomiljenijeg namaza od povrća za zimnicu, a naša čitateljka i saradnica Nikolina iz Bosne i Hercegovine podelila je starinski recept koji se tradicionalno priprema u njenoj porodici.

Prednost ovakve pripreme ajvara je dvostruka - osim toga što ćete uštedeti vreme, vaša porodica će uživati u fantastičnom namazu bez trunke konzervansa.

Sastojci za ajvar:

  • 10 kg crvenih paprika
  • 1,5 kg patlidžana
  • 1 kg paradajza
  • 3 glavice belog luka
  • 3 supene kašike soli (kasnije dodati još ukoliko je potrebno)
  • 1 l ulja za ajvar + 1 dcl ulja kojim ćete preliti ajvar u tegli
  • 2 do 3 feferone
  • senf (količina po želji)

Sastojci za tečnost u kojoj se bari povrće:

  • 3,5 l vode
  • 90 gr soli
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl esencije

Priprema:

Paprike očistite i presecite na pola. Paradajz prepolovite i zapecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni.

U šerpu sipajte vodu, so, ulje i esenciju, promešajte i sačekajte da proključa. Dodajte paprike i barite ih 15 minuta, a zatim ih izvadite iz šerpe i procedite. Postupak ponovite sa patlidžanima, s tim da je za patlidžane potrebno 10 minuta da se obare.

Obareno povrće ostavite u šupljikavoj vreći preko noći kako bi se dobro ocedilo. Ovaj korak nemojte preskakati, jer je ključan u brzom kuvanju ajvara.

Posle 24 sata paprike, patlidžan i paradajz sameljite i sipajte u šerpu. Sameljite beli luk i ostavite sa strane, jer ćete ga dodati kada ajvar bude već skoro gotov.

Počnite sa kuvanjem ajvara; od momenta kada počnu da se stvaraju prvi balončići konstantno mešajte i kuvajte još pola sata, a zatim uz postepeno mešanje dodajte litar ulja. Kada dodate ulje, ajvar pržite još pola sata, a pred kraj dodajte sitno seckane feferone, beli luk, senf i so ukoliko volite da ajvar bude slaniji.

Topao ajvar sipajte u tople tegle, zapecite u rerni na 100 stepeni 2h (dok se ne uhvati korica na vrhu) i ostavite ajvar u rerni da odstoji preko noći.

Sutradan ajvar prelijte ključalim uljem i poklopite tegle. Zimnica je spremna, a trajaće i do dve godine.

Prijatno!

(Telegraf.rs)