Domaći ajvar na starinski način: Recept za omiljenu zimnicu bez konzervansa, može da stoji 2 godine
Omiljeni namaz od barenih paprika
Na prostorima bivše Jugoslavije ne postoji domaćinska kuća koja će dočekati zimu bez pripremljenog ajvara.
Svaka domaćica ima svoj način pripreme ovog mnogima najomiljenijeg namaza od povrća za zimnicu, a naša čitateljka i saradnica Nikolina iz Bosne i Hercegovine podelila je starinski recept koji se tradicionalno priprema u njenoj porodici.
Prednost ovakve pripreme ajvara je dvostruka - osim toga što ćete uštedeti vreme, vaša porodica će uživati u fantastičnom namazu bez trunke konzervansa.
Sastojci za ajvar:
- 10 kg crvenih paprika
- 1,5 kg patlidžana
- 1 kg paradajza
- 3 glavice belog luka
- 3 supene kašike soli (kasnije dodati još ukoliko je potrebno)
- 1 l ulja za ajvar + 1 dcl ulja kojim ćete preliti ajvar u tegli
- 2 do 3 feferone
- senf (količina po želji)
Sastojci za tečnost u kojoj se bari povrće:
- 3,5 l vode
- 90 gr soli
- 1 dcl ulja
- 1 dcl esencije
Priprema:
Paprike očistite i presecite na pola. Paradajz prepolovite i zapecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni.
U šerpu sipajte vodu, so, ulje i esenciju, promešajte i sačekajte da proključa. Dodajte paprike i barite ih 15 minuta, a zatim ih izvadite iz šerpe i procedite. Postupak ponovite sa patlidžanima, s tim da je za patlidžane potrebno 10 minuta da se obare.
Obareno povrće ostavite u šupljikavoj vreći preko noći kako bi se dobro ocedilo. Ovaj korak nemojte preskakati, jer je ključan u brzom kuvanju ajvara.
Posle 24 sata paprike, patlidžan i paradajz sameljite i sipajte u šerpu. Sameljite beli luk i ostavite sa strane, jer ćete ga dodati kada ajvar bude već skoro gotov.
Počnite sa kuvanjem ajvara; od momenta kada počnu da se stvaraju prvi balončići konstantno mešajte i kuvajte još pola sata, a zatim uz postepeno mešanje dodajte litar ulja. Kada dodate ulje, ajvar pržite još pola sata, a pred kraj dodajte sitno seckane feferone, beli luk, senf i so ukoliko volite da ajvar bude slaniji.
Topao ajvar sipajte u tople tegle, zapecite u rerni na 100 stepeni 2h (dok se ne uhvati korica na vrhu) i ostavite ajvar u rerni da odstoji preko noći.
Sutradan ajvar prelijte ključalim uljem i poklopite tegle. Zimnica je spremna, a trajaće i do dve godine.
Prijatno!
(Telegraf.rs)