Najbolji čokoladni tiramisu, sočan i izdašan: Recept za kolač koji osvaja sva čula
Mnogi kažu da je ovaj kolač ukusniji od svake torte
Kad poželite da pojedete neki kolač, a ljubitelj ste čokolade, šta biva vaš najčešći izbor? Mnogi će se opredeliti za tiramisu, jer je kremast, lagan i ukusan.
Ako ste ljubitelj tiramisua, neka ovaj kolač bude ono čime ćete se zasladiti uz popodnevnu kafu.
Sastojci:
- 30 grama crne čokolade
- 70 gr putera
- 60 gr kakao praha
- prstohvat soli
- 150 ml espreso kafe (ili 3 kesice nes-kafe)
- 160 ml mleka
- 3 jaja
- 500 gr brašna
- kesica praška za pecivo
- 150 gr šećera
- 260 ml slatke pavlake
- 80 gr kondenzovanog mleka
- 50 gr bele čokolade
- 120 gr maskarpone sira
Priprema:
U posudu sipajte 30 grama čokolade i 70 grama putera, pa mešajte na pari dok se ne rastopi.
Uzmite drugu posudu i u nju sipajte 40 grama kakao-praha, malo soli i 80 ml vrućeg mleka, pa dobro umutite mikserom. Dodajte tri žumanca, rastopljenu čokoladu i puter, pa nastavite da mutite. Kad smesa postane glatka, dodajte 500 grama brašna i kesicu praška za pecivo.
Umutite tri belanca u čvrst sneg, dodajte im 150 grama šećera, pa nastavite da mutite. Kad dobijete čvrst šne, dodajte ga prethodnoj smesi i sve dobro sjedinite varjačom.
Pleh obložite pek papirom, ulijte smesu i pecite na 160 stepeni otprilike 35 minuta. Kad je kolač pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi.
Dok se kora hladi, spremite fil.
U posudu sipajte 80 mililitara mleka, dodajte 80 mililitara espreso kafe, 80 mililitara slatke pavlake i 80 grama kondenzovanog mleka. Umutite mutilicom, pa prelijte preko kolača koji ste prethodno izbockali viljuškom.
Kolač ostavite da odstoji dva sata, da dobro upije preliv.
U posudu stavite 50 grama bele čokolade, 20 mililitara espreso kafe i 30 mililitara slatke pavlake, pa zagrejte u mikrotalasnoj rerni. Prelijte preko 120 grama maskarpone sira, umutite varjačom, pa dodajte još 150 mililitara slatke pavlake i sve dobro sjedinite mikserom.
Nanesite fil na kolač, ostavite da se malo stegne, pa isecite kolač na veće kocke i pospite ga kakao-prahom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)