Recept za posne suve punjene paprike: Neodoljivi starinski specijalitet
Na jugu Srbije nema svečanijeg ručka bez punjenih suvih paprika, bilo da su one posne ili mrsne
Suve paprike se smatraju pravim srpskim specijalitetom, koji vodi poreklo sa juga Srbije. Upravo na tom području nema svečanijeg ručka bez punjenih suvih paprika, bilo da su one posne ili mrsne.
Posne suve paprike su jedno od neizostavnih jela za Badnje veče; nekada su punjene samo pirinčem i lukom, dok postoje i one verzije sa šampinjonima, raznim povrćem i orasima. Pojedine domaćice biraju i nadeve sa krompirom, a mi vam donosimo recept koji je od svih verzija pokupio ono najbolje.
Sastojci:
- 10-12 suvih paprika
- 200 gr pirinča okruglog zrna
- 2 srednje glavice crnog luka
- 1/2 štapa srednjeg praziluka
- 2 srednje šargarepe
- 3 čena belog luka
- ulje
- so
- biber
- vlašac
- mlevena paprika
- kašika brašna
Priprema:
Suve paprike potopite u vruću vodu i ostavite ih sa strane dok pripremate nadev.
Pirinač očistite od eventualnih nečistoća i dobro operite u nekoliko voda.
U šerpu sipajte ulje i dobro zagrejte, pa dodajte sitno seckani crni luk i malo tople vode. Luk dinstajte dok ne postane staklast, potom dodajte sitno seckani praziluk i dinstajte dok ne omekša.
Šargarepu izrendajte na krupno rende, pa dodajte u šerpu sa lukom.
Na kraju dodajte i izgnječeni ili sitno seckani beli luk. Potom sipajte pirinač i sve pržite 4-5 minuta, sve vreme mešajući da se pirinač ne zalepi za dno posude.
Dolijte pola litre vode i dinstajte dok pirinač ne bude na pola skuvan. Dodajte začine po ukusu, so, biber, vlašac, mlevenu papriku.
Fil za paprike ostavite sa strane da se malo prohladi, pa punite paprike i ređajte u podmazanu posudu u jednom redu.
U šerpu od fila sipajte toplu vodu, dodajte kašiku brašna i malo mlevene paprike, pa sve sjedinite da nema grudvica, a onda nalijte paprike da ogreznu.
Sud pokrijte folijom i pecite paprike u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, potom uklonite foliju, temperaturu smanjite na 160 stepeni i pecite paprike još 40 minuta.
Poslužite tople ili hladne - jednako su ukusne.
Prijatno!
(Telegraf.rs)