Recept za šumadijske pohovane paprike punjene kajmakom: Jelo kome se teško odoleva
Ako se za neki obrok može reći da je carski zalogaj, onda su to definitivno ovako punjene i pohovane paprike
Pohovane paprike su već svima znano jelo na našim prostorima, ali ove koje se prave u Šumadiji pravi su specijalitet tog kraja. Današnje domaćice su u odnosu na ranije malo modifikovale recept, pa parike napunjene kajmakom na kraju valjaju i u prezlu dok su ih ranije pohovale samo u brašnu i jajima.
Ove koje se danas u Šumadiji služe su neodoljive, a ako se za neki obrok može reći da je carski zalogaj, onda su to definitivno ovako spremljene paprike punjene kajmakom.
Sastojci:
- 8 pečenih oljuštenih crvenih paprika
- 8 kašika kajmaka
- 3 jaja
- 100 gr brašna
- 100 gr prezle
- ulje za prženje
- malo susama
- limun
- majonez
- malo soli
Priprema:
Oljuštene paprike posušite, pa posolite malo sa spoljne strane. U svaku stavite po kašiku kajmaka - jednako će biti ukusne bilo da ih punite mladim ili "zrelijim" kajmakom.
Zagrejte ulje, pa smanjite temperaturu ringle, jer za prženje ne treba jaka temperatura. Uvaljajte paprike u brašno, pa u jaja i na kraju u prezle, pa ih spustite u zagrejano ulje i pržite sa obe strane dok ne dobiju lepu, zlatno-žutu boju.
Kada su gotove, izvadite ih na papirni ubrus i ostavite da se ocede od viška ulja.
Prepecite malo susama. Paprike servirajte, a kada ih presečete na pola pospite ih pečenim susamom. Uz njih servirajte kriške limuna i majonez, a biće još ukusnije ako umesto majoneza poslužite tartar sos.
Prijatno!
(Telegraf.rs)