Recept za šumadijske pohovane paprike punjene kajmakom: Jelo kome se teško odoleva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako se za neki obrok može reći da je carski zalogaj, onda su to definitivno ovako punjene i pohovane paprike

Foto: Shutterstock

Pohovane paprike su već svima znano jelo na našim prostorima, ali ove koje se prave u Šumadiji pravi su specijalitet tog kraja. Današnje domaćice su u odnosu na ranije malo modifikovale recept, pa parike napunjene kajmakom na kraju valjaju i u prezlu dok su ih ranije pohovale samo u brašnu i jajima.

Ove koje se danas u Šumadiji služe su neodoljive, a ako se za neki obrok može reći da je carski zalogaj, onda su to definitivno ovako spremljene paprike punjene kajmakom.

Sastojci: 

  • 8 pečenih oljuštenih crvenih paprika 
  • 8 kašika kajmaka 
  • 3 jaja 
  • 100 gr brašna 
  • 100 gr prezle 
  • ulje za prženje 
  • malo susama
  • limun
  • majonez
  • malo soli

Priprema: 

Oljuštene paprike posušite, pa posolite malo sa spoljne strane. U svaku stavite po kašiku kajmaka - jednako će biti ukusne bilo da ih punite mladim ili "zrelijim" kajmakom.

Zagrejte ulje, pa smanjite temperaturu ringle, jer za prženje ne treba jaka temperatura. Uvaljajte paprike u brašno, pa u jaja i na kraju u prezle, pa ih spustite u zagrejano ulje i pržite sa obe strane dok ne dobiju lepu, zlatno-žutu boju.

Kada su gotove, izvadite ih na papirni ubrus i ostavite da se ocede od viška ulja.

Prepecite malo susama. Paprike servirajte, a kada ih presečete na pola pospite ih pečenim susamom. Uz njih servirajte kriške limuna i majonez, a biće još ukusnije ako umesto majoneza poslužite tartar sos. 

Prijatno!

Video: Bećarac ili sataraš? Ubacite malo kozijeg sira, rešite dilemu i napravite fuziju ukusa u tanjiru

(Telegraf.rs)