Svilenkasti krem od vanile između hrskavih korica: Recept za eklere koje će svi obožavati
Za izradu eklera nije potrebno veliko umeće, ali iziskuju nešto više vremena
Ekleri su tipičan francuski kolač koji je postao poznat širom sveta. Čak i ako nikada niste jeli ovu poslasticu, verovatno vam je ukus poznat.
Svilenkasti fil između hrskavih korica podseća na princes krofne, ali sa ekleri prelivaju čokoladom.
Za izradu eklera nije potrebno veliko umeće, ali iziskuju nešto više vremena. Ipak, sav trud će se isplatiti, jer ćete na kraju uživati u raju za nepca.
Sastojci:
- 250 ml vode
- 125 gr maslaca
- 150 gr oštrog brašna
- 1 kašika šećera
- prstohvat soli
- 4 jaja
za fil:
- 500 ml mleka
- 4 žumanceta
- 100 gr šećera
- 2 kašike gustina
- aroma vanile
- 100 ml slatke pavlake
za preliv:
- 50 ml slatke pavlake
- 70 gr čokolade
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, dodajte so, šećer i puter i sve ostavite da provri. U to dodajte brašno i mešajte na vrućoj ringli dok se brašno ne skuva.
U ohlađeno testo dodajte jedno po jedno jaje, sve vreme muteći mikserom. Kada dobijete kompaktnu smesu, prebacite je u poslastičarski špric, pa istiskajte na papir obložen pek papirom.
Istiskajte testo dužine oko 7 cm.
Eklere pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene, ali ne otvarajte rernu dok se peku kako testo ne bi spalo.
Mleko stavite da provri, a u međuvremenu umutite žumance sa šećerom, aromom vanile i gustinom. U mleko koje ključa sipajte masu sa žumancima i skuvajte fil, pa ga ostavite da se u potpunosti ohladi.
Kada se ohladi dobro ga umutite mikserom, dodajte slatku pavlaku, pa ponovo sve umutite.
Čokoladu i slatku pavlaku otopite na tihoj vatri.
Gotove eklere presecite na pola, napunite filom, pa umačite u čokoladni preliv.
Ostavite da se dobro ohlade i poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)