Recept za aromatične posne lepinje, mekane kao pamuk: Ovako ih prave na Siciliji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spolja su hrskave, a iznutra vazdušaste i odlično se slažu i uz slatke i uz slane namaze

Foto: Shutterstock

Kad krenu dani posta, domaćice radije pripremaju hleb i peciva nego što se opredeljuju da ih kupe. Aromatične lepinjice sa belim lukom, kakve se spravljaju na Siciliji, mogu da budu dobro rešenje, jer ih je lako napraviti, nisu skupe, izdašne su i mogu duže da stoje.

Ukoliko, pak, ne volite beli luk, možete ga zameniti mlevenim kimom ili, jednostavno, ostaviti bez ikakve arome - tako ćete ih lakše kombinovati sa slatkim ili slanim namazima.

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 300 ml vode
  • 20 g svežeg kvasca
  • kašičica šećera
  • kašičica soli
  • 50 ml ulja
  • dva-tri čena belog luka ili beli luk u prahu
  • origano (po želji)

Priprema:

Zagrejte vodu toliko da se smlači, dodajte kvasac, šećer i malo brašna, razmutite i ostavite petnaestak minuta na toplom mestu da se kvasac aktivira.

U brašno dodajte so i aktivirani kvasac, pa mesite dok ne dobijete mekano testo. Potom dodajte ulje i iseckan svež beli luk ili beli luk u prahu (po želji), još malo izmesite da se ulje sjedini sa ostatkom smese, pa pokrijte posudu krpom i ostavite da odstoji pola sata.

Kad je količina testa udvostručena, blago ga razvucite oklagijom, pa stavite lepinju u pleh obložen pek papirom. Vrhovima prstiju napravite mala udubljenja po površini, premažite ih uljem i po želji pospite origanom.

Možete, takođe, i da testo isečete na nekoliko jednakih delova, da svaki oblikujete u lepinju, pa da ih tako pečete; praktične su da ih ponesete na posao ili pripremite deci za školsku užinu.

Stavite posudu sa lepinjom u rernu i pecite na 200 stepeni oko dvadesetak minuta.

Služite toplo, uz omiljeni namaz.

Prijatno!

Video: Potreban je samo minut za preukusan početak dana

(Telegraf.rs)