Originalni recept za leskovačku mućkalicu: Specijalitet sa juga od preostalog mesa sa roštilja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tradicionalno, za prvomajske praznike mnogi roštiljaju u prirodi, pa ako vam ostane mesa, ovo jelo sa juga Srbije je prava prilika da ga iskoristite za još jedan obrok

Foto: Shutterstock

Recept za ovo jelo koje je se smatra tradicionalnim specijalitetom sa juga Srbije, odnosno Leskovca, nastao je, kažu, slučajno. Poznati po najboljem roštilju na prostorima Balkana, Leskovčani su se dosetili kako da iskoriste pečeno meso koje im je ostajalo posle neke svetkovine za koju su ga spremali.

Uz luk i crvenu papriku, po kojoj je, pored roštilja, takođe poznat ovaj kraj, napravili su leskovačku mućkalicu koja je ubrzo postala tražen specijalitet na meniju mnogih kafana širom Balkana.

Ovo jelo sada je jedan od simbola srpske kuhinje, ali i đakonija koju rado, oduševljavajući se njom, degustiraju i strani turisti koji kroče naše prostore.

Sastojci: 

  • 6 komada svinjskog vrata
  • 3 glavice crnog luka
  • 6 pečenih crvenih paprika
  • 300 g paradajz pelata
  • 2 lista lovora
  • malo soli i bibera
  • 1 kašičica ljute tucane paprike
  • 1 kašičica slatke tucane paprike
  • 2 dl vode
  • malo ulja
  • malo peršunovog lista

Iskoristite parčad svinjskog vrata koja su vam ostala od roštilja ili ako pravite iz početka posolite ih, pa ih ispecite na roštilju ili na gril tiganju bez masti i ulja.

Luk sitno iseckajte i propržite ga na ulju, desetak minuta. Dodajte iseckanu papriku, a zatim i paradajz pelat. Pržite sve zajedno dvadesetak minuta, uz povremeno dodavanje vode.

Odvojite pečeni svinjski vrat od kostiju i isecite ga na krupnije kocke, a onda ga dodajte povrću i nastavite da dinstate jelo još desetak minuta. Mućkalicu ne bi trebalo mnogo mešati, nego samo povremeno protresti šerpu.

Dodajte začine po ukusu, trebalo bi da bude ljuta, ali, ako ne volite, nemojte dodavati ljutu papriku.

Papriku, ljutu i slatku, dodajte na kraju. Preručite jelo u vatrostalnu ili zemljanu posudu i zapecite u rerni još desetak minuta.

Pred služenje, mućkalicu pospite seckanim peršunovim listom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)