Ideje za ručak: Juneći jezik u aspiku, jelo koje će vas vratiti u stara vremena
Niko ne zna tačno kada je aspik izmišljen, ali se pravi vekovima
Recept za aspik od goveđeg jezika se sastoji od goveđeg ili svinjskog jezika , šargarepe, celera, drugog povrća i začina. Deo je stare porodice jela koja se serviraju hladna.
U pitanju je ukusno jelo u kome se jaja, meso, morski plodovi ili povrće kuvaju u bujonu koji se zatim hladi kako bi se od kolagena koji je iscurio iz kostiju i hrskavice nakon sporog kuvanja formirao žele. Kosti se potom bace, a meso i povrće se servira u aspiku. Međutim, u modernim vremenima, lakše je ponekad samo želatinirati jelo u posudi i izbaciti sporo višesatno kuvanje kostiju.
Niko ne zna kada je tačno aspik izmišljen, ali se pravi vekovima. Postoji recept za riblji aspik u arapskom kuvaru iz 10. veka kao i u jednoj srednjovekovnoj knjižici recepata iz 1375. godine u Francuskoj.
Dakle, aspik ne morate da kuvate samo sa junećim ili svinjskim jezikom, već možete da koristite bilo koju drugu vrstu mesa koju volite. Postoje čak i voćni aspici. Za ukupnu pripremu jezika u aspiku trebaće vam oko tri i po sata.
Sastojci:
- 1 kg goveđeg ili svinjskog jezika
- 16 šoljica vode
- 6 lovorovih listova
- 4 kašike slatke paprike
- 1 kašičica mlevenog crnog bibera
- 2 šargarepe
- 1 mali koren celera
- 2 korena peršuna
- 4 kašike želatina u prahu
- so i biber po ukusu
- opciono: dodatno kuvano povrće, najčešće grašak ili kuvana jaja
Priprema:
Operite jezike. Uklonite sve nečistoće i tetive.
Stavite jezike u veliki lonac i sipajte osam šoljica vode. Dodajte jednu kašičicu soli, jednu kašičicu mlevenog crnog bibera, tri lovorova lista i dve kašite slatke paprike.
Kuvajte oko sat vremena, a zatim ocedite jezike. Kada se ohlade, skinite kožu sa njih.
Ogulite povrće.
Prelijte jezike sa osam šoljica sveže vode. Dodajte povrće, opet tri lovorova lista i dve kašike slatke paprike. Kuvajte polako oko sat vremena dok povrće i jezici ne omekšaju.
Izvadite meso i povrće iz vruće čorbe.
Procedite čorbu da biste bili sigurni da je bistra. Začinite je sa solju i biberom.
Isecite jezike na tanke kriške. Zatim ih stavite u bilo koju vrstu posude. Narežite povrće na kockice i aranžirajte oko isečenih jezika.
Potopite želatin u prahu u hladnu vodu oko tri do pet minuta, zatim rastvorite želatin u vrelom bujonu.
Sipajte čorbu na isečene jezike i povrće i sačekajte da se stegne.
Apsik sa junećim jezikom čuvajte u frižideru. Poslužite uz malo sirćeta ili limunovog soka.
(Telegraf.rs)