Ideje za ručak: Recept za starinski podvarak
Ovo je mnogima omiljeno jelo od kiselog kupusa
Uskoro nam dolazi zima, ali i vreme za kiseli kupus koji su vredne domaćice spremale. Kada dođe ovo godišnje doba, većina kuća će zamirisati na podvarak - jelo bez kog je zimska trpeza nezamisliva.
Ukoliko volite tradicionalne recepte, onda ste na pravom mestu, jer smo jedan takav danas pripremili za vas.
Sastojci:
- 2 kg kiselog kupusa
- 500 g suvog mesa
- 5 kašika masti
- 1 glavica crnog luka
- so po ukusu
- biber u zrnu
- 2 kašike začinske paprike
- lovorov list
Priprema:
U veću šerpu stavite jednu punu kašiku masti, pa kada se otopi, stavite sitno seckani luk da se dinsta. Kada luk postane staklast, dodaje meso, pa sipajte vodu do polovine mesa.
Poklopite šerpu, pa ostavite sve da se krčka oko 20 minuta.
U drugu šerpu stavite preostalu mast da se otopi. Za to vreme sitno iseckajte kupus, pa ga stavite u šerpu i pržite pet minuta.
Posle toga dodajte so i začinsku papriku i pržite još pet minuta.
U veću šerpu ili drugu posudu izručite meso i kupus i sve zajedno pomešajte i dodajte biber u zrnu i lovorov list.
Stavite u rernu na 180 stepeni 30 minuta.
Posle pola sata malo promešajte kupus i meso, pa nalijte vodom da ogrezne. Podvarak treba da se krčka oko dva sata uz povremeno mešanje.
Kada je gotov, ostavite ga da se prohladi, pa ga služite uz domaću proju.
Prijatno!
(Telegraf.rs)