Perkelt sa junetinom i slaninicom: Recept koji će oduševiti gurmane

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tradicionalno mađarsko jelo koje je osvojilo svet

Foto: Pixabay

Vojvođanska trpeza nezamisliva je bez perkelta, mađarskog gulaša koji osvaja pikantnim ukusom.

Za razliku od uobičajenog recepta za gulaš, u perkelt se dodaje crveno vino, a pravilo je da se jelo dugo krčka kako bi meso bilo što mekše.

Sastojci:

  • 500 g junetine
  • 200 g slanine
  • 500 g crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • koren celera
  • 2 kašičice slatke paprike
  • 1 kašičica ljute tucane paprike
  • pola litra crvenog vina
  • so
  • biber
  • lovorov list
  • 200 g pelata
  • 2 paprike

Priprema:

Oljuštite crni luk, pa ga sitno iseckajte i izdinstajte dok ne postane staklast. Dodajte slaninu iseckanu na kockice, a onda i junetinu i malo vode, pa nastavite da dinstate još desetak minuta.

Potom dodajte iseckanu šargarepu i celer, kao i iseckan beli luk. Posolite, pobiberite, ubacite lovorov list, slatku i ljutu tucanu papriku, pa nalijte vinom i ostavite da se krčka na tihoj vatri. Po potrebi dolivajte pomalo vode, ali pazite da ne preterate, jer bi jelo trebalo da bude gusto.

Posle sat vremena dodajte pelat i papriku isečenu na rezance. Ukoliko nemate svežu papriku, iseckajte onu iz turšije. Ostavite da se jelo dobro ukrčka.

Perkelt služite sa testeninom ili krompirom, uz sezonsku salatu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)