Perkelt sa junetinom i slaninicom: Recept koji će oduševiti gurmane
Tradicionalno mađarsko jelo koje je osvojilo svet
Vojvođanska trpeza nezamisliva je bez perkelta, mađarskog gulaša koji osvaja pikantnim ukusom.
Za razliku od uobičajenog recepta za gulaš, u perkelt se dodaje crveno vino, a pravilo je da se jelo dugo krčka kako bi meso bilo što mekše.
Sastojci:
- 500 g junetine
- 200 g slanine
- 500 g crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 šargarepe
- koren celera
- 2 kašičice slatke paprike
- 1 kašičica ljute tucane paprike
- pola litra crvenog vina
- so
- biber
- lovorov list
- 200 g pelata
- 2 paprike
Priprema:
Oljuštite crni luk, pa ga sitno iseckajte i izdinstajte dok ne postane staklast. Dodajte slaninu iseckanu na kockice, a onda i junetinu i malo vode, pa nastavite da dinstate još desetak minuta.
Potom dodajte iseckanu šargarepu i celer, kao i iseckan beli luk. Posolite, pobiberite, ubacite lovorov list, slatku i ljutu tucanu papriku, pa nalijte vinom i ostavite da se krčka na tihoj vatri. Po potrebi dolivajte pomalo vode, ali pazite da ne preterate, jer bi jelo trebalo da bude gusto.
Posle sat vremena dodajte pelat i papriku isečenu na rezance. Ukoliko nemate svežu papriku, iseckajte onu iz turšije. Ostavite da se jelo dobro ukrčka.
Perkelt služite sa testeninom ili krompirom, uz sezonsku salatu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)