Starinski recept za vanilice: Miris bakine kuhinje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tope se u ustima

Foto: Shutterstock

Pored ajvara, sarme, pljeskavice i drugih tradicionalnih jela, srpska kuhinja poznata je i po neodoljivim sitnim kolačima. Oni su dokaz da ne mora svaki ukusni kolač da bude skup i komplikovan, već da ga mogu napraviti svi sa osnovnim sastojcima.

Baš takve su i vanilice na kojima su odrasle mnoge generacije.

Postoje mnogi recepti za vanilice, a mi vam donosimo onaj starinski po kom su ga pravile naše bake.

Sastojci:

  • 200g masti
  • 4 kašike šećera
  • 1 žumance 
  • 1 jaje
  • sok od jednog limuna
  • rendana kora limuna
  • 100 g mlevenih oraha
  • 400 g brašna
  • šećer u prahu
  • džem po želji

Priprema:

Mast umutite penasto zajedno sa šećerom. Zatim dodajte žumance, celo jaje, sok i rendanu koru limuna.

Kada sve fino promešate, dodajte i brašno, pa zamestite testo.

Na radnu površinu sipajte malo brašna, pa razvucite testo debljine jedan centimetar.

Okrugom modlom ili čašicom vadite krugove.

Ređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni 15 minuta.

Pečene vanilice premažite pekmezom i sastavljate dve po dve, pa ih uvaljate u šećer u prahu.

Prijatno!

Video: Zdravi rafaelo i snikers za samo 5 minuta? Moguće je!

(Telegraf.rs)