Američke krofne meke kao oblak: Poslastica koja se dugo sprema, ali se ukus dugo i pamti

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept će vas odmah osvojiti

Foto: Shutterstock

Krofne su jedna od omiljenih poslastica kod nas ali i kod ostalih nacija. Svaka od njih ima neki svoj način pripreme, a možda one najpoznatije su američke krofne. Lake su za pripremu, mekane i ukusne, a recept će vas odmah osvojiti.

Sastojci za američke krofnice:

  • 1 kg brašna
  • 2 jajeta
  • 250 ml toplog mleka
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike suvog kvasca
  • malo soli

Priprema američkih krofnica:

U većoj činiji pomešajte brašno, šećer, so i suvi kvasac, pa dobro sjedinite. Potom dodajte ulupana jaja i zagrejano mleko, pa mutite mikserom sve dok ne dobijete glatko testo. Znajte da treba da bude na dodir lepljivo, pa je savet da ne dodajete naknadno brašno.

Testo prebacite na radnu površinum, premesite ga, pa pokrijte krpom i ostavite najmanje sat vremena dok se ne udvostruči, možete i duže.

Posle ovog vremena, premesite testo, ponovo ga pokrijte krpom i ostavite između 45 i 60 minuta da se udvostruči.

Potom testo razvaljajte oklagijom u pravougaonik ili krug, pa uz pomoć čaše ili modle za krofne "secite" testo u okrugli oblik, tako da i centar krofne bude probušen. Možete ih ostavite na radnoj površini ili sve krofne prebaciti na tacnu koju ste obložili papirom za pečenje, pokrijte krpom i ponovo ostavite da nadođu oko 30 minuta.

U dubljoj šerpi zagrejte veću količinu ulja, pa polako ubacujte krofne. Ulje ne treba da bude mnogo vruće kako ne bi krofne odmah porumenele i izgorele. Ne preterujte sa krofnama već ubacite onoliko koliko može da stane na površinu šerpe. Pržite ih do tri minuta po svakoj strani, pa ih odlažite na tanjir sa ubrusom kako bi upile višak tečnosti.

Po završetku prženja, možete ih posuti šećerom u prahu il cimetom, napuniti filom po želji ili ih preliti nekim prelivom.

Prijatno!

(Ona.rs)