Mladenčići za koje će vam svi tražiti recept: Posni kolačići koji se tope u ustima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dodavanjem rendane korice pomorandže ili limuna kolačići od kiselog testa imaće poseban ukus i dugo će ostati sveži

Foto: Shutterstock

Parovi koji su u prethodnih godinu dana sklopili brak 22. marta slave Mladence, dan kad će u svom domu ugostiti članove familije i prijatelje.

S obzirom na to da ovaj praznik uvek “pada” u vreme vaskršnjeg posta, posluženje bi trebalo da bude posno, a samim tim i mladenčići, kolačići koji simbolišu dug, sladak i srećan bračni život.

U osnovi, recept za mladenčiće sadrži brašno, vodu, šećer, kvasac, ulje i malo soli. Kolačići se obavezno premazuju medom, a da bi što duže ostali meki i sveži i da bi imali posebnu aromu u testo se neretko dodajte rendana korica limuna ili pomorandže.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 40 g svežeg kvasca (ili 7 g suvog kvasca)
  • 3 kašike šećera
  • pola kašičice soli
  • 200 ml vode
  • 50 ml ulja
  • rendana korica pomorandže ili limuna

Priprema:

Zagrejte vodu tek toliko da bude mlaka, pa skinite posudu sa ringle, dodajte kvasac, kašiku šećera i malo brašna i razmutite. Ostavite da odstoji pet minuta, dok kvasac ne počne da peni.

U činiju sipajte preostalo brašno i dve kašike šećera, dodajte aktivirani kvasac, ulje, so i iznendanu koricu pomorandže ili limuna, pa zamesite testo. Ostavite da odstoji na toplom mestu pola sata, dok ne udvostruči volumen.

Zatim premesite testo, razvucite ga pomoću oklagije na debljinu od pola centimetra, pa modlom ili rakijskom čašicom vadite kolačiće, ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, izbockajte viljuškom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene.

Vruće kolačiće izvadite iz rerne, premažite ih medom i služite.

Prijatno!

Video: Šta sve možete da uradite sa testom za palačinke

(Telegraf.rs)