Upotpunite prazničnu trpezu: Pita sa šunkom i kuvanim jajima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo kako jaja, koja ste sigurno kupili na pretek mogu još poslužiti!

Foto: Shutterstock

Praznični doručak je svakako najznačajniji deo dana za porodicu. Ukućane biste ove godine mogli obradovati vrućom pitom od šunke i jaja. Jaja svakako imate na pretek, pa ih možete iskoristiti za pripremu ovog recepta.

Sastojci:

  • 350 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 170 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • 50 ml mleka

Za fil:

  • 5 jaja
  • 400 g šunke (isečene na kockice)
  • 150 g krastavčića
  • 200 g kačkavalja
  • 2 dl kisele pavlake

Priprema:

Počnite tako što ćete pomešati brašno sa praškom za pecivo. Dodaćete iseckani maslac, jaje i mleko i napraviti ujednačeno testo. To potom uvijte u foliju i držite 30 minuta u frižideru.

Dok to stoji u frižideru, vi počnite da pripremate fil. Iseckajte krastavčiće, šunku, barena jaja na kolutove i izrendajte kačkavalj. Sve sastojke, sem jaja izmešajte zajedno sa pavlakom. Jaja dodajete na kraju.

Ono testo iz frižidera izvadite, pa ga razdvojite na veću i manju kuglu. Pospite brašnom radnu površinu i razvaljajte veći deo. Stavite ga potom u pleh i izvucite ivice. Preko sipajte fil koji ste maločas pravili. Onda razvaljajte i manju kuglu i njome poklopite vašu pitu.

Peče se oko pola sata, na 180 stepeni, odnosno dok ne porumeni.

Prijatno!

(Telegraf.rs)