Upotpunite prazničnu trpezu: Pita sa šunkom i kuvanim jajima
Evo kako jaja, koja ste sigurno kupili na pretek mogu još poslužiti!
Praznični doručak je svakako najznačajniji deo dana za porodicu. Ukućane biste ove godine mogli obradovati vrućom pitom od šunke i jaja. Jaja svakako imate na pretek, pa ih možete iskoristiti za pripremu ovog recepta.
Sastojci:
- 350 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 170 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 50 ml mleka
Za fil:
- 5 jaja
- 400 g šunke (isečene na kockice)
- 150 g krastavčića
- 200 g kačkavalja
- 2 dl kisele pavlake
Priprema:
Počnite tako što ćete pomešati brašno sa praškom za pecivo. Dodaćete iseckani maslac, jaje i mleko i napraviti ujednačeno testo. To potom uvijte u foliju i držite 30 minuta u frižideru.
Dok to stoji u frižideru, vi počnite da pripremate fil. Iseckajte krastavčiće, šunku, barena jaja na kolutove i izrendajte kačkavalj. Sve sastojke, sem jaja izmešajte zajedno sa pavlakom. Jaja dodajete na kraju.
Ono testo iz frižidera izvadite, pa ga razdvojite na veću i manju kuglu. Pospite brašnom radnu površinu i razvaljajte veći deo. Stavite ga potom u pleh i izvucite ivice. Preko sipajte fil koji ste maločas pravili. Onda razvaljajte i manju kuglu i njome poklopite vašu pitu.
Peče se oko pola sata, na 180 stepeni, odnosno dok ne porumeni.
Prijatno!
(Telegraf.rs)