Punjene rolovane tikvice u bešamel sosu: Recept za ručak kojem niko neće odoleti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko vam je ponestalo ideja za ručak, a volite tikvice, ovaj recept ćete često praviti

Foto: Shutterstock

Jela od tikvica omiljena su na našim prostorima. Ovo lagano letnje povrće neutralnog ukusa odlično se kombinujte sa svim vrstama mesa, kao i drugim povrćem, sirevima i sosovima.

Punjene tikvice odavno su kulinarski klasik, a rolovane punjene tikvice u bešamel sosu je recept koji ćete, verujemo, kad ga jednom probate često praviti.

Neodoljivi spoj tikvica, mesa, luka i paradajza sa kremastim sosom i pikantnim začinima biće pravi praznik za vaša nepca.

Sastojci:

  • 200 g tikvica
  • 400 g mlevenog junećeg mesa
  • 100 g slaninice
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 jaja
  • litar soka od paradajza ili 3 veća sveža paradajza
  • 400 ml mleka
  • 1 kašika brašna
  • 50 g putera
  • so, biber, suvi biljni začin, peršunov list

Priprema:

Tikvice dobro operite i pilerom ih isecite na tanke šnite. Ređajte tikvice u neku dublju posudu, svaku malo posolite, pa ostavite da odstoje 20 minuta da se ocede od viška tečnosti.

Očistite crni i beli luk, pa ih sitno iseckajte. Iseckajte i slaninicu i stavite je sa strane.

Dok čekate da se tikvice ocede, u šerpu ili dublji tiganj sipajte ulje, zagrejte na srednje jakoj vatri, pa dodajte luk i izdinstajte ga tako da postane stalast. Potom dodajte mleveno meso i slaninicu, pa dinstajte dok meso ne dobije svetlu boju, a onda skinite posudu sa ringle.

Kad se meso prohladi, dodajte dva jaja, malo bibera, kao i so i suvi začin po ukusu. Sve lepo sjedinite.

Na svaku šnitu tikvice stavite dve kašike fila od mesa, pa zarolajte i spustite u vatrostalnu posudu ili pekač. Između urolanih punjenih tikvica sipajte sok od paradajza ili sitno isečen svež paradajz.

Stavite posudu sa tikvicama u rernu zagrejanu na 200 stepeni i poklopljeno kuvajte oko sat vremena.

Dok se tikvice krčkaju u rerni, napravite bešamel sos. Najpre skuvajte mleko i ostavite ga da se prohladi. U drugu šerpu stavite puter, pa ga rastopite na tihoj vatri. Zatim dodajte brašno i lagano ga sjedinite sa puterom, pa sipajte malo po malo mleka i lagano mešajte tako da se ne stvore grudvice. Na kraju dodajte biber i so u sos, pa skinite šerpu sa ringle.

Dok se bešamel sos skuva i malčice prohladi, dotle će tikvice biti gotove. Izvadite posudu sa tikvicama iz rerne, prelijte ih bešamelom, pa ih vratite u rernu da se ukusi lepo povežu.

Po želji, tikvice pospite sveže iseckanim peršunovim listom. Možete ih služiti i u toploj i u hladnoj verziji, uz pavlaku ili grčki jogurt.

Prijatno!

(Telegraf.rs)