Mantije po turskom receptu: Neodoljive pitice sa mesom osvojiće vas na prvi zalogaj
Dobro poznato jelo koje dolazi iz Turske jako je popularno i kod nas
Iako se smatraju mini-pitom sa mesom, kada se mantije naprave po isprobanom turskom receptu, odakle i potiču, onda je to i više od pite.
Mnogima omiljene mantije često su prvi izbor za doručak ili večeru i to najčešće kupovne. U nastavku se nalazi recept i uputstvo kako da ih napravite po turskom načinu pripreme.
Sastojci:
- 500 g mekog brašna
- 2 jaja
- 400 ml mlake vode
- ulje
- so
za fil:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- so
- biber
Priprema:
Pomešajte suve sastojke, odnosno brašno i so. Jaja posebno umutite pa im dodajte vodu i malo ulja pa spojite sa brašnom. Umesite testo tek toliko mekano da vam se ne lepi za prste i ostavite ga pokriveno krpom sa strane oko sat vremena.
Kada prođe to vreme, podelite na nekoliko jufkica, po želji. Razvijte testo oklagijom u pravougaonik i isecite na kvadrate željene veličine.
Sve sastojke za fil spojite i punite isečene kvadrate. Spojite ivice kvadrata, okrenite ih na dole i poređajte na pleh koji ste podmazali uljem.
Pecite oko pola sata na 200 stepeni, sve dok ne porumeni.
(Telegraf.rs)