Mantije po turskom receptu: Neodoljive pitice sa mesom osvojiće vas na prvi zalogaj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dobro poznato jelo koje dolazi iz Turske jako je popularno i kod nas

Foto: Shutterstock/mehmet ali poyraz

Iako se smatraju mini-pitom sa mesom, kada se mantije naprave po isprobanom turskom receptu, odakle i potiču, onda je to i više od pite.

Mnogima omiljene mantije često su prvi izbor za doručak ili večeru i to najčešće kupovne. U nastavku se nalazi recept i uputstvo kako da ih napravite po turskom načinu pripreme.

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna
  • 2 jaja
  • 400 ml mlake vode
  • ulje
  • so

za fil:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • so
  • biber

Priprema:

Pomešajte suve sastojke, odnosno brašno i so. Jaja posebno umutite pa im dodajte vodu i malo ulja pa spojite sa brašnom. Umesite testo tek toliko mekano da vam se ne lepi za prste i ostavite ga pokriveno krpom sa strane oko sat vremena.

Kada prođe to vreme, podelite na nekoliko jufkica, po želji. Razvijte testo oklagijom u pravougaonik i isecite na kvadrate željene veličine.

Sve sastojke za fil spojite i punite isečene kvadrate. Spojite ivice kvadrata, okrenite ih na dole i poređajte na pleh koji ste podmazali uljem.

Pecite oko pola sata na 200 stepeni, sve dok ne porumeni.

(Telegraf.rs)