Predlog za doručak: Napravite slane palačinke od tkivica
Ukusan i zdrav doručak za sve generacije
Palačinke od tikvica su savršen način da uživate i u doručku i u povrću.
Izrendane tikvice umešane u testo od palačinki, posute parmezanom, pavlakom i začinima, savršen su početak radnog dana.
Osim što se jednostavno i brzo prave, deci ih obožavaju. Poslužite ih i gledajte kako traže još.
Sastojci:
- 2 manje tikvice
- 2 jajeta
- 150 ml mleka
- 200 gr brašna
- prstohvat šećera
- 1 kašičica soli
- 1 vezica mirođije oko
- 200 ml kisele vode
- 50 ml ulja
za preliv (opciono)
- 100 g parmezan
- 1 čaša kisele pavlake
- prstohvat majčine dušice
- pola kašičice belog luka u prahu
Priprema:
Tikvice operite, oljuštite, izrendajte u posebnu posudu, posolite i ostavite da odstoje i ispuste vodu.
U činiju za pripremu smese za palačinke stavite brašno, kiselu vodu, ulje, jaja, mleko, šećer, so i sitno iseckanu mirođiju, i sve dobro promešajte da ne bude grumuljica.
Zatim iscedite tikvice i dodajte u smesu za palačinke.
Ukoliko je potrebno, odajte vodu da razredite smesu.
Zagrejte tiganj za palačinke i ulje, i pecite ih kao i obično.
Poslužite ih tople uz fil ili preliv po želji.
Uvek je lepa kombinacija ukoliko pomešate parmezan, kiselu pavlaku, malo majčine dušice i pola kašičice belog luka.
(Telegraf.rs)