Predlog za doručak: Napravite slane palačinke od tkivica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukusan i zdrav doručak za sve generacije

Foto: Shutterstock

Palačinke od tikvica su savršen način da uživate i u doručku i u povrću.

Izrendane tikvice umešane u testo od palačinki, posute parmezanom, pavlakom i začinima, savršen su početak radnog dana.

Osim što se jednostavno i brzo prave, deci ih obožavaju. Poslužite ih i gledajte kako traže još.

Sastojci:

  • 2 manje tikvice
  • 2 jajeta
  • 150 ml mleka
  • 200 gr brašna
  • prstohvat šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 vezica mirođije oko
  • 200 ml kisele vode
  • 50 ml ulja

za preliv (opciono)

  • 100 g parmezan
  • 1 čaša kisele pavlake
  • prstohvat majčine dušice
  • pola kašičice belog luka u prahu

Priprema:

Tikvice operite, oljuštite, izrendajte u posebnu posudu, posolite i ostavite da odstoje i ispuste vodu.

U činiju za pripremu smese za palačinke stavite brašno, kiselu vodu, ulje, jaja, mleko, šećer, so i sitno iseckanu mirođiju, i sve dobro promešajte da ne bude grumuljica.

Zatim iscedite tikvice i dodajte u smesu za palačinke.

Ukoliko je potrebno, odajte vodu da razredite smesu.

Zagrejte tiganj za palačinke i ulje, i pecite ih kao i obično.

Poslužite ih tople uz fil ili preliv po želji.

Uvek je lepa kombinacija ukoliko pomešate parmezan, kiselu pavlaku, malo majčine dušice i pola kašičice belog luka.

(Telegraf.rs)