Ideja za ručak: Spremite pravi gurmanski gulaš od junećeg i svinjskog mesa u kotliću
Iskoristite poslednje lepe dane i pozovite društvo na ručak
Ima mnogo recepata za gulaš, ali na koji god način da ga spremate, složićete se, uvek je najukusniji onaj koji je kuvan - u kotliću.
Iskoristite poslednje lepe dane, raspalite vatru, spremite kotlić i pozovite društvo na ručak da uživate zajedno u druženju, hrani i jesenjem suncu.
Sastojci:
(za 6 osoba)
- 800 g junetine
- 800 g svinjetine
- svinjski papci (ili rep), tri manja ili dva veća
- svinjsko srce, jedno veće ili dva manja
- veza zeleni
- oko 1 kg crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- jedna cela crvena sušena ljuta prpika
- 3 decilitra belog vina
- 7 dl soka od paradajza
- so i biber (prema ukusu)
- tucana paprika (prema ukusu)
- lovorov list (5-6 komada)
- suvi biljni začin (prema ukusu)
- mast ili ulje (kašika, dve)
Priprema
Pripremite drva ili gorionik za kuvanje napolju. Pređite na pripremu.
Iseckajte sitno crni luk na kockice i ostavite sa strane.
Potom isecite krupnije beli luk i šargarepu i peršun i takođe ostavite sa strane.
Meso isecite na kockice i odvojte u posebne posude junetinu i svinjetinu. Dobro očistite papke i isecite na četvrtine, a potom srca isecite na kockice.
Postavite kotlić na veoma laganu vatru. Stavite dovoljno masti ili ulja i stavite crni luk da se tiho dinsta. Kada dobije karamel-boju, dodajte zelen i beli luk i pojačajte vatru.
Kad je sve dinstano, stavite u kotlić junetinu, dobro promešajte, i kada počne da se dinsta, dodajte svinjetinu i papke.
Nalijte vodu u kotlić da jelo ogrezne, a potom i belo vino. Dospite sve začine i pustite sve da proključa.
Kada gulaš provri, dodajte iseckana srca i kuvani paradajz i, ukoliko volite ljuto, sušenu papriku.
Od ovog momenta održavajte vatru dovoljno da gulaš lagano vri, periodično ga promešajte, a kako predlažu pravi majstori, s vremena na vreme umesto mešanja samo zarotirajte kotlić oko lanca.
Gotovo je kada postane kremast i ostavlja utisak kao da se "lepi". Probajte još jednom da se uverite da je sve dobro začinjeno i slano. Kad procenite da je gotovo, skinite kotlić sa vatre i ostavite ga sa strane nekoliko minuta da "diše".
Gulaš možete da poslužite klot ili sa testeninom ili pire-krompirom. Vino je uvek dobra ideja.
(Telegraf.rs)