Ideja za ručak: Spremite pravi gurmanski gulaš od junećeg i svinjskog mesa u kotliću

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iskoristite poslednje lepe dane i pozovite društvo na ručak

Foto: Shutterstock

Ima mnogo recepata za gulaš, ali na koji god način da ga spremate, složićete se, uvek je najukusniji onaj koji je kuvan - u kotliću.

Iskoristite poslednje lepe dane, raspalite vatru, spremite kotlić i pozovite društvo na ručak da uživate zajedno u druženju, hrani i jesenjem suncu.

Sastojci:

(za 6 osoba)

  • 800 g junetine
  • 800 g svinjetine
  • svinjski papci (ili rep), tri manja ili dva veća
  • svinjsko srce, jedno veće ili dva manja
  • veza zeleni
  • oko 1 kg crnog luka 
  • 3-4 čena belog luka 
  • jedna cela crvena sušena ljuta prpika
  • 3 decilitra belog vina
  • 7 dl soka od paradajza
  • so i biber (prema ukusu)
  • tucana paprika (prema ukusu)
  • lovorov list (5-6  komada)
  • suvi biljni začin (prema ukusu)
  • mast ili ulje (kašika, dve) 

Priprema

Pripremite drva ili gorionik za kuvanje napolju. Pređite na pripremu.

Iseckajte sitno crni luk na kockice i ostavite sa strane.

Potom isecite krupnije beli luk i šargarepu i peršun i takođe ostavite sa strane.

Meso isecite na kockice i odvojte u posebne posude junetinu i svinjetinu. Dobro očistite papke i isecite na četvrtine, a potom srca isecite na kockice.

Postavite kotlić na veoma laganu vatru. Stavite dovoljno masti ili ulja i stavite crni luk da se tiho dinsta. Kada dobije karamel-boju, dodajte zelen i beli luk i pojačajte vatru.

Kad je sve dinstano, stavite u kotlić junetinu, dobro promešajte, i kada počne da se dinsta, dodajte svinjetinu i papke.

Nalijte vodu u kotlić da jelo ogrezne, a potom i belo vino. Dospite sve začine i pustite sve da proključa.

Kada gulaš provri, dodajte iseckana srca i kuvani paradajz i, ukoliko volite ljuto, sušenu papriku.

Od ovog momenta održavajte vatru dovoljno da gulaš lagano vri, periodično ga promešajte, a kako predlažu pravi majstori, s vremena na vreme umesto mešanja samo zarotirajte kotlić oko lanca.

Gotovo je kada postane kremast i ostavlja utisak kao da se "lepi". Probajte još jednom da se uverite da je sve dobro začinjeno i slano. Kad procenite da je gotovo, skinite kotlić sa vatre i ostavite ga sa strane nekoliko minuta da "diše".

Gulaš možete da poslužite klot ili sa testeninom ili pire-krompirom. Vino je uvek dobra ideja.

(Telegraf.rs)