Kako da napravite originalan vojvođanski riblji paprikaš u kotliću
Somborski recept
Ovo, kako vole da istaknu stanovnici Sombora i okoline, nije nikakav recept, već način kuvanja ribljeg paprikaša koji je zastupljen "od Baje u Mađarskoj do Bogojeva u Vojvodini".
Sve južnije, prema Novom Sadu, Beogradu, Pančevu, Smederevu naziva se - riblja čorba, što Somborci ne prave, jer, kažu, riblja čorba je nešto sasvim drugo i po receptu i načinu kuvanja i ukusa.
Majstor jedne somborske lokalne taverne koji je za života i karijere duže od dve decenije spremio nebrojeno ribljih paprikaša, otkrio nam je tajnu svog zanata, koji vam prenosimo u celosti.
Sastojci:
- 1.600 grama šarana
- 3 srednje glavice luka
- ljuta papričica
- 4 kašike slatke mlevene paprike
- ljuta mlevena paprika, prema ukusu
Priprema:
Za jedan riblji paprikaš za četiri osobe potreban vam je svež šaran, tačnije 1.600 grama ribe, isečene na kotlete.
Dodaje se so prema ukusu, malo paradajza, tek toliko zbog arome, i četiri velike kašike luka, koji je predhodno izblendiran i oceđen "jer je voda od luka ili gorka ili slatka, i zavisi od sorte", što onda ne može da se anuliramo sa začinima koji se kasnije dodaju.
Preko ribe nalijte četiri litra vode.
U međuvremenu zapalite vatru gde ćete da kuvate paprikaš.
Predhodno napravljen kotlić stavite na vatru, podesite visinu, a potom nastavite sa začinima.
Prvo se stavlja ljuta papričica koja posle može i da se servira, ukoliko neko voli ljuto.
Zatim dodajte čak četiri kašike slatke paprike, a zatim i ljute mlevene paprike, prema ukusu, od blagog do najljućeg.
Sačekate da kotlić provri.
Kada paprikaš provri, vodite računa da "ono što ste stavili u unutra, ne izađe napolje", dok se svi ukusi i mirisi ne sjedine.
Nakon što provri, kuvajte kotlić na jakom plamenu (što je jedan od osnova recepta), oko 30 minuta. Dužina kuvanja zavisi od vremenskih uslova i suvoće drva. Izuzetno je važno da se plamen okruži oko kotlića i da se održava jaka vatra.
Kada je paprikaš gotov, servirajte ga uz vojvođanske šufnudle.
Prijatno!
(Ona.rs)