Benedikt jaja sa holandez sosom: Uživajte u nešto drugačijoj vrsti doručka
Isprobajte nov način kako da započnete dan
Jaja su često naš prvi izbor kada je doručak u pitanju. Uglavnom ih kuvamo ili pravimo kajganu od njih, a zašto se ne biste odlučili za malo drugačiju pripremu? U nastavku pročitajte recept za benedikt jaja sa sosom holandez.
Sastojci za benedikt jaja:
- 2 manja somuna
- 4 jaja
- 4 šnita slanine
- malo sirćeta
za holandez sos:
- 4 kašike putera
- 4 žumanca
- 2 kašike pavlake
- 2 kašike soka od limuna
- so, biber
Priprema benedikt jaja:
Prvo ćete pripremiti holandez sos tako što ćete u manjoj šerpi stavite puter da se otopi. U činiji umutite žumanca pa im dodajte sok od limuna, pavlaku, so i biber, pa im dodajte kašičicu otopljenog putera i dobro promešajte. Postepeno nastavite da dodajete puter u smesu sa žumancima pazeći samo da se ne zgrudvaju.
Kada sav puter pomešate sa žumancima, sipajte u šerpu gde se otopio puter i kuvajte na laganoj vatri najviše oko 30 sekundi. Posle tog vremena sklonite sa ringle i ostavite po strani i kako se bude hladio, tako će se zgušnjavati. Dobro ga promešajte i možete dodati još pavlake ukoliko vam bude mnogo gust sos.
U šerpu sipajte pola litre vode i stavite da se kuva ali ne i da proključa. Kada primetite da će se to dogoditi, smanjite ringlu sve dok voda ne provri. Dodajte joj sirće i razbijte jaja u dve šolje i polako ih spustite u vrelu vodu. Kuvajte ih u ključaloj vodi od tri do pet minuta, u zavisnosti koliko želite da žumance bude kuvano. Uz pomoć kuhinjskog alata (šuplje varjače) izvadite jaja iz šolje i prebacite ih na tanjir.
Dok se jaja poširaju, na tiganju propržite slaninu.
Na tanjir prvi stavite polovinu somuna, krišku slanine pa jedno poširano jaje. Sve to prelijte holandez sosom i uživajte u obroku. Možete ga upotpuniti sezonskom salatom.
Prijatno!
(Ona.rs)