Pastirska pita obara s nogu, a pripremićete je za tren: Postaće vam recept broj 1!

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ima sve što jedan jak ručak treba da ima: povrće, meso i za kraj - pune stomake

Foto: Shutterstock

Pita koja već vekovima važi za jednu od najpopularnijih jeste čuvena pastirska pita ili "šeperd", kako je neki još prepoznaju.

Recept dolazi sa područja Velike Britanije, ali pravi je dokaz da ukus ne poznaje granice, pa je česta poslastica širom sveta.

Ovo je jedan jači ručak, ali definitvno i jedan od najednostavnijih, a evo kako pripremiti ovu pitu.

Sastojci za pastirsku pitu:

  • 450 g mlevenog mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • malo paradajz pelata
  • 2 šargarepe
  • 200 g graška
  • 5 većih krompira
  • 1-2 kašike brašna
  • mleko 
  • so
  • biber

Priprema pastirslke pite:

Krompir oljuštite i isecite na kockice. Stavite ga da se kuva u posoljenoj vodi, kao kada se priprema pire-krompir.

U jednu dublju šerpu dinstajte naseckan luk i šargarepu. Kada bude skoro gotov, dodajte mu mesto i mešajte.

Pobiberite i posolite sastojke u šerpi.

Dodajte grašak i dodajte malo pelata, za dodatan ukus.

Dodajte malo brašna da bi sve bilo gušće. Ovo radite samo ako preferirate da vam smesa ispadne gušća.

Kada se krompir skuva, izgnječite ga, dodajte malo mleka i soli i napravite pire-krompir. Ako želite dodatan ukus, možete sada umešati praziluk u pire.

Uzmite jednu vatrostalnu činiju i u nju sipajte meso. Ravnomerno je rasporedite.

Preko sipajte pire-krompir i rasporedite ga po celoj površini.

Viljuškom možete napraviti prugaste šare, da bi izgledalo još piramljivije kada jelo bude gotovo.

Stavite u rernu da se peče na 200 stepeni, oko 20 minuta ili dok površia ne dobije zlatkastu boju.

Prijanto!

(Ona.rs)