PLODOVI JESENI: Šest dobrih razloga za fišek vrućeg kestenja
Toplo kestenje, čiji mirisi se već nedeljama šire ulicama i koji garantuje vrhunsku zabavu uz crne zube i prste, krije niz tajnih zdravstvenih blagodeti zbog kojih bi ovaj plod trebalo svakodnevno da se nađe na vašem stolu
Blagotvorna svojstva pitomog kestena prepoznali su gastro znalci koji ga koriste kao glavni sastojak supa, sosova i poslastica, dok onaj divlji i nejestivi veliku primenu nalazi u lekovitoj medicini.
Zgodan za one koji su na dijeti
Bogatstvo vitaminom C karakteristika je koja ga izdvaja od ostalih plodova iste porodice, baš kao i veoma mali udeo masti. Kesten sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama, što ga čini i namirnicom idealnom za mršavljenje.
Bogat folatima
Netipičnim ga čine i folati kojima obiluje, tačnije vitamin B9, kojeg inače nalazimo u lisnatom povrću, a najčešće ne i u orašastim plodovima. Ovaj vitamin zaslužan je za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.
Izvor vlakana
Ovaj jesenji plod predstavlja odličan izvor vlakana, što pomaže u smanjenju nivoa holesterola.
Pun dragocenih minerala
Jedući kestenje u organizam unosite neophodne elemente - magnezijum i fosfor - koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalijum koji dovodi u ravnotežu nivo natrijuma, srčane otkucaje i krvni pritisak. Kako bi zadovoljili dnevne potrebe za vitaminima i mineralima preporučuje se unos od 85 grama.
Nema glutena
Kesten ne sadrži gluten, zbog čega je stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani koja ima sve više sledbenika. Po svom sastavu ima najveći procenat skroba, što ga čini sličnijim kukuruzu i krompiru nego srodnim orašastim plodovima. A lako svarljivo brašno kestena pokazalo se idealnim u spravljanju kolača, sladoleda, supa i sosova.
Divlji kesten je lek
Divlji kesten nije jestiv, ali ima niz lekovitih svojstava. Čaj od kestena uspešno ublažava simptome astme i bronhitisa, a kao glavni sastojak krema idealan je u lečenju proširenih vena kao i u borbi protiv celulita. Ekstrakt semenki divljeg kestena podstiče bolje snabdevanje kože kiseonikom i hranljivim nutrijentima.
(Telegraf.rs)