Pufnaste domaće pancerote za nedeljni doručak: Obradujte ukućane mekanim testom

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Obrok je koji će pamtiti

Foto: Shutterstock

Nedelja je pravo vreme da sa porodicom sednete za sto i uživate u svim obrocima. Recept za pancerote će vas oduševiti i sve ukućane nahraniti.

Sastojci za pancerote:

za testo:

  • 220 g brašna
  • 150 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice soli

za fil:

  • 200 g mocarele
  • 200 g pica šunke
  • 100 ml paradajz sosa
  • malo origana
  • malo soli

Priprema panceroti:

Sipajte vodu i dodajte joj šećer i kvasac, pa blago promešajte i ostavite da se kvasac aktivira najviše 10 minuta.

Posle toga dodajte maslinovo ulje i postepeno dodajte brašno polako mešajući. Potom dodajte so i rukama umesite glatko testo. Prebacite testo na radnu površinu i nastavite da mešate, pa vratite u činiju i premažite maslinovim uljem. Prekrijte testo krpom ili providnom folijom i ostavite na toplom sve dok se testo ne udvostruči.

Za to vreme, mocarelu ocedite i isecite na manje komade i dodajte joj sos od paradajza, origano, so i seckanu pica šunku. Sve dobro sjedinite i stavite u frižider.

Kada testo bude naraslo, podelite ga na osam delova i napravite isto toliko jufkica. Svaku razvaljajte u krugove i prebacite jednu po jednu u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Na polovini jednog kruga sipajte fil, a drugu polovinu preklopite preko tako da dobijete oblik pancerote iliti školjke.

Ivice pancerote blago pritisnite kako se tokom pečenja ne bi otvorile. Možete premazati jajetom ili samo žumancetom i posuti susam.

Pecite pet minuta na 200 stepeni, pa potom smanjite na 180 i pecite još nekih 20 do 25 minuta.

Ostavite da se ohlade i poslužite ih.

Prijatno!

(Ona.rs)