Pufnaste domaće pancerote za nedeljni doručak: Obradujte ukućane mekanim testom
Obrok je koji će pamtiti
Nedelja je pravo vreme da sa porodicom sednete za sto i uživate u svim obrocima. Recept za pancerote će vas oduševiti i sve ukućane nahraniti.
Sastojci za pancerote:
za testo:
- 220 g brašna
- 150 ml tople vode
- 1 kašika šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašičice soli
za fil:
- 200 g mocarele
- 200 g pica šunke
- 100 ml paradajz sosa
- malo origana
- malo soli
Priprema panceroti:
Sipajte vodu i dodajte joj šećer i kvasac, pa blago promešajte i ostavite da se kvasac aktivira najviše 10 minuta.
Posle toga dodajte maslinovo ulje i postepeno dodajte brašno polako mešajući. Potom dodajte so i rukama umesite glatko testo. Prebacite testo na radnu površinu i nastavite da mešate, pa vratite u činiju i premažite maslinovim uljem. Prekrijte testo krpom ili providnom folijom i ostavite na toplom sve dok se testo ne udvostruči.
Za to vreme, mocarelu ocedite i isecite na manje komade i dodajte joj sos od paradajza, origano, so i seckanu pica šunku. Sve dobro sjedinite i stavite u frižider.
Kada testo bude naraslo, podelite ga na osam delova i napravite isto toliko jufkica. Svaku razvaljajte u krugove i prebacite jednu po jednu u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Na polovini jednog kruga sipajte fil, a drugu polovinu preklopite preko tako da dobijete oblik pancerote iliti školjke.
Ivice pancerote blago pritisnite kako se tokom pečenja ne bi otvorile. Možete premazati jajetom ili samo žumancetom i posuti susam.
Pecite pet minuta na 200 stepeni, pa potom smanjite na 180 i pecite još nekih 20 do 25 minuta.
Ostavite da se ohlade i poslužite ih.
Prijatno!
(Ona.rs)