Isprobala sam viralne lepinje Maše Memedović i raspametila se: Moja ćerka ih sad stalno traži za večeru
Kao mama i osoba koja uvek željno traga za iole zdravijim receptima, žrtva sam skoro svakog fitness i food influensera. Pored toga što temeljno pratim, čuvam objave i slažem po albumima na Instagramu, redovno i isprobavam većinu recepata. Neki od njih su na moju veliku sreću pun pogodak i pravim ih iznova i iznova, dok drugi iz tiganja idu pravo u kantu - i to je u redu. Ne možete znati dok ne probate, zar ne?
Ipak, u poslednje vreme sam primetila da sve više modnih influensera deli super ukusne i zdrave recepte - od čokoladnog musa koji je jedno vreme preplavio mreže, preko onih jagoda-banana-jogurt-pahuljice verzija doručka ili dezerta. I to je za mene bilo sjajno - jer šta je bolje od toga da jedan nalog ima odgovor na sva pitanja šta da obučem danas? čime da se počastim, a da ne zažalim? šta zdravo, a ukusno da ponudim ćerki za večeru?
Baš na ovo zadnje pitanje sam pronašla odgovor ni manje ni više nego kod - Maše Memedović. Već nekoliko dana slušam od moje (skoro) šestogodišnjakinje kako joj se jede giros. I u želji da odgovorim na njenu zapovest - našla sam skoro sve načine: zdraviji tzatziki, dobar umak za meso, ali falio mi je dobar pita bread.
I kako u našem kraju ima baš svaki dostupan market u Srbiji - svaki smo i obišli. Na moju veliku žaslot (ili kasnije sreću) nismo uspele da nađemočak ni zaleđene. U skladu sa tim, tada smo se zadovoljile običnim tortiljama, ali ukus nije bio isti.
Sve dok u jednom od preskakanja istih Instagram storija - niz kiše, niz slika iz Dubaija i nekoliko onih koji se spremajuda budu rakete do leta, nisam naišla na Mašin predlog pita breada. Mislim da je od trenutka kada sam pročitala recept do mog odlaska u kuhinju prošlo svega nekoliko sekundi - a ništa mnogo više nije potrebno ni za samo spremanje.
Sastojci za pita bread:
- 350gr pšeničnog brašna
- 1 kašičica morske soli sa začinima
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice suvog kvasca
- 60ml jogurta (opciono)
- 120ml tople vode
- Malo zalijem sa maslinovim uljem
"Sastojke za hleb prvo umešam u posudi, pa testo zamesim na radnoj površini par minuta. Onda ga vratim u posudu, poklopim krpom i ostavim da stoji 30ak minuta pored smederevca. Posle oklagijom razvučem kuglice testa i stavim ih na vreo smederevac da se ispeku sa obe strane. Ja preferiram da su hlepčići REŠŠŠ i hrskavi (može i u tiganj). Kada se ispeku volim da ih premažem prethodno iseckanim belim lukom u maslinovom ulju", napisala je Maša.
Verzija girosa
I sada, kada znate recept, varijacije na temu su brojne. Tako je za nas prvo značilo da sada napokon možemo da pravimo giros za večeru - i posnu i mrsnu verziju.
Ja sam odabrala da pita bread pravim bez jogurta kako bih i sama mogla da ih jedem tokom posta.
Zatim sam izrendala krastavac, dodala grčki jogurt, so, mirođiju i beli luk za tzatziki, a na kraju sve upotpunila cepkano meso. I mada sam na početku bila pomalo skeptična kako će mala izbirljivica reagovati - posle prvog zalogaja mi je bilo jasno da razloga za brigu nema.
Ne samo da je bila oduševljena "zdravijom verzijom" girosa, već je predložila i da ga malo češće pravimo - uz mali zahtev da dodamo i pomfrit (iz rerne naravno).
A što se tiče posne verzija girosa, recept za to vam ostavljam sledećom prilikom, do tad - uživajte u Mašininim hlepčićima i javljajte nam kako ste ih sve kombinovali.
Prijatno!
(Ona.rs)