Portokalopita je sav desert koji vam treba u predstojećim toplim danima: Osvežite svoje nepce
Stižu nam topli dani, a sa njima i potreba za slatkim, osvežavajućim desertima. A šta zvuči više osvežavajuće od hladnog sirupa i pomorandže? Prenosimo vam recept za moćan kolač - portokalopitu.
Sastojci:
Potrebno je:
- 1 pakovanje kora za pitu
Sirup:
- 2 pomorandže (kora i sok)
- 500 ml vode
- 300 g šećera
- 2 štapa cimeta
Nadev:
- 3 jajeta
- 150 g šečera
- 2 pomorandže (kora i sok)
- 400 g grčkog jogurta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 250 ml ulja
Priprema:
Kore rasporedite u tepsiju i stavite u rernu na 110 stepeni oko 30 minuta. Treba dobro da se osuše.
Kada se kore osuše, ohladite ih i izmrvite.
U šerpu stavite vodu, sok od pomorandže, štapić cimeta i kore od pomorandže. Sve kuvajte oko 10 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi.
Druge dve pomorandže staviti da se kuvaju cele, i kuvati ih oko 2-3 minuta. Onda ih izvaditi iz vode i pustiti da se malo ohlade. Zatim ih iseći na manje delove i sve iseći u secka ili u blenderu.
Izmutite jaja, šećer, dodajte prašak za pecivo, ulje, iseckane (izblendane) pomorandže, grčki jogurt i na kraju izmrvljene kore.
Vruć kolač prelijte hladnim sirupom.
(Ona.Recepti.com)