Kiš Loren: Slani francuski klasik koji se topi u ustima, a pravi se lako

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Postoji nešto neodoljivo u tom mirisu koji se širi iz rerne dok se kiš peče. Nešto domaće, a opet sofisticirano. Možda je to zato što je kiš Loren savršen spoj rustične udobnosti i francuske elegancije –jelo koje miriše na vikend, na brunč sa prijateljicama, na topli obrok posle napornog dana.

I iako zvuči otmeno i strano, zapravo se pravi veoma jednostavno – od sastojaka koje već imate kod kuće. U pitanju je slani tart sa prhkim testom, punjen kremastom kombinacijom jaja, pavlake i dimljene slanine. Nema osobe kojoj se nije dopao već na prvi zalogaj.

Ako do sada niste pravili kiš – ili ako ste ga samo jeli u restoranu – evo recepta koji će vam otvoriti vrata u svet francuske kuhinje. I to onaj najlepši deo: jednostavan, bogat i pun ukusa.

Sastojci:

Za testo:

  • 250 g brašna
  • 125 g putera (hladnog, isečenog na kockice)
  • Prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 2–3 kašike hladne vode (po potrebi)

Za fil:

  • 200 g dimljene slanine ili pančete (iseckane na kockice)
  • 3 jaja
  • 200 ml pavlake za kuvanje (ili neutralne pavlake)
  • 100 g rendanog ementalera ili grujera
  • So, biber, muškatni oraščić po ukusu

Priprema:

U činiji pomešajte brašno i so, pa dodajte hladan puter.

Umesite prstima dok ne dobijete mrvičastu strukturu.

Dodajte jaje i po potrebi malo vode dok se testo ne sjedini.

Oblikujte u disk, umotajte u foliju i ostavite u frižider 30 minuta.

Razvucite testo i stavite u kalup prečnika 24–26 cm. Probodite viljuškom i pecite 10 minuta na 180°C da blago očvrsne.

Na suvom tiganju propržite slaninu dok ne postane hrskava. Ocedite je od viška masnoće.

Umutite jaja, dodajte pavlaku, so, biber, malo muškatnog oraščića i rendani sir.

Dodajte slaninu i sve dobro sjedinite.

Sipajte fil preko polupečenog testa.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok fil ne očvrsne i ne dobije zlatnu boju.

Posluženje i savet

Kiš se može jesti i topao i hladan – uz čašu belog vina i malo sveže salate, ovo postaje kompletan obrok. Odličan je i sutradan, pa ga slobodno pripremite unapred.

Za laganiju varijantu zamenite deo slanine tikvicama ili spanaćem, a za bogatiji ukus dodajte malo karamelizovanog crnog luka.

Kiš Loren je više od recepta – to je mali ritual, trenutak za sebe. Dok ga pripremate, neka vam zamiriše cela kuća – i neka svaki zalogaj podseti da sreća često dolazi iz najjednostavnijih sastojaka.

(Ona.rs)