Zdravi hleb od crvenog sočiva će vas raspametiti: Prava je nutritivna bomba od koje ste brzo siti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: shutterstock

Navikli smo da od crvenog sočiva kuvamo supu ili čorbu, ali da li ste znali da od njega može da nastane i - hleb? I to ne bilo kakav. Mekan, mirisan, zdrav i potpuno drugačiji od svega što ste do sada pekli kod kuće.

Ovo je recept koji kombinuje crveno sočivo sa jednostavnim sastojcima i daje rezultat zbog kog ćete sigurno dobiti pohvale za sto.

Sastojci:

  • 2 šolje crvenog sočiva
  • 1 šolja kiselog mleka
  • 3 jaja
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 2 kašike sira
  • 10 g praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za mazanje:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2-3 čena belog luka

Za posipanje:

  • 3 kašike mešanog semena
  • malo svežeg peršuna

Kako se pravi

Prvo, crveno sočivo prelijte vrućom vodom i ostavite ga da prenoći. Sutradan ga procedite i ubacite u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima. Pasirajte dok ne dobijete glatku, homogenu smesu.

Smesu sipajte u kalup za pečenje (prečnik oko 28 cm) obložen papirom za pečenje. Po vrhu pospite seme i malo sira.

Pecite na 180 stepeni, oko 20–25 minuta.

Dok je još vruć, premažite ga mešavinom maslinovog ulja, belog luka i peršuna. Sačekajte da se prohladi - tek tada ga secite.

Crveno sočivo za hleb - zašto?

Osim što izgleda fantastično, hleb od crvenog sočiva je prava mala nutritivna bomba. Bogat je proteinima, gluten-free je, a uz to je i zasitan - znači, idealan ako želite zdraviju varijantu hleba, a da pri tom ne žrtvujete ukus.

Jednom kad ga probate, teško ćete se vratiti na običan beli hleb.

(Ona.rs)