Ovaj starinski kolač isprobajte sada i uvrstite ga u slavski meni: Nema ko vas neće pitati za recept

J. V.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Nema domaće trpeze bez ovog finog, sočnog kolača koji spaja hrskave orahe i bogatu čokoladnu glazuru. Idealne su za popodnevnu kafu, porodična okupljanja ili kad poželite nešto posebno, a jednostavno za pripremu.

Sastojci

Za testo:

  • 150 g margarina
  • 150 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 70 g brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 4 belanca
  • 4 žumanca

Za žutu glazuru:

  • 150 g šećera u prahu
  • 1 kašika vanilin šećera
  • 4 žumanca

Za fil:

  • 100 ml mleka
  • 100 g oraha
  • 100 g margarina
  • 100 g šećera
  • 100 g čokolade

Za posipanje:

  • 100 g mlevenih oraha

Priprema

1. Testo

Umutiti margarin sa šećerom dok ne postane penasto. Naizmenično dodavati mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo, pažljivo umešajući sneg od belanaca. Testo rasporediti u pleh i peći dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

2. Žuta glazura

U međuvremenu, dobro umutiti žumanca sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Vruće testo prelijte ovom glazurom i vratite u rernu na još 10-15 minuta da se glazura osuši.

3. Fil

Prokuvati mleko sa šećerom i čokoladom. Dok je još vruće, dodati orahe i margarin, dobro promešati. Kada se fil ohladi, premazati ga preko osušene glazure.

4. Završetak

Kolač posuti mlevenim orasima i ostaviti da se potpuno ohladi pre sečenja. Rezultat su sočne, bogate kocke koje će nestati s tanjira brže nego što ih napravite.

(Ona.rs)