Ovaj starinski kolač isprobajte sada i uvrstite ga u slavski meni: Nema ko vas neće pitati za recept
Nema domaće trpeze bez ovog finog, sočnog kolača koji spaja hrskave orahe i bogatu čokoladnu glazuru. Idealne su za popodnevnu kafu, porodična okupljanja ili kad poželite nešto posebno, a jednostavno za pripremu.
Sastojci
Za testo:
- 150 g margarina
- 150 g šećera
- 150 g mlevenih oraha
- 70 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 4 belanca
- 4 žumanca
Za žutu glazuru:
- 150 g šećera u prahu
- 1 kašika vanilin šećera
- 4 žumanca
Za fil:
- 100 ml mleka
- 100 g oraha
- 100 g margarina
- 100 g šećera
- 100 g čokolade
Za posipanje:
- 100 g mlevenih oraha
Priprema
1. Testo
Umutiti margarin sa šećerom dok ne postane penasto. Naizmenično dodavati mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo, pažljivo umešajući sneg od belanaca. Testo rasporediti u pleh i peći dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
2. Žuta glazura
U međuvremenu, dobro umutiti žumanca sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Vruće testo prelijte ovom glazurom i vratite u rernu na još 10-15 minuta da se glazura osuši.
3. Fil
Prokuvati mleko sa šećerom i čokoladom. Dok je još vruće, dodati orahe i margarin, dobro promešati. Kada se fil ohladi, premazati ga preko osušene glazure.
4. Završetak
Kolač posuti mlevenim orasima i ostaviti da se potpuno ohladi pre sečenja. Rezultat su sočne, bogate kocke koje će nestati s tanjira brže nego što ih napravite.
(Ona.rs)