Pečene jabuke u rerni koje mirišu na detinjstvo: Recept od 3 sastojka će vas oduševiti
Kraj novembra je idealan trenutak da iskoristite poslednje jabuke koje stoje u gajbama, na terasi ili u špajzu. One nisu sjajne, nisu savršene i instagram savršene. Ali baš te jabuke imaju ukus. I upravo se od takvih jabuka pravi najjednostavniji i najmirisniji desert - pečene jabuke u rerni. Ovo je recept kakav se pravio pre mnogo godina: bez komplikacija, bez nepotrebnih sastojaka, samo jabuke, cimet i malo šećera.
Pečene jabuke su desert koji praktično pravi sam sebe. Dok se peku, cela kuća se ispuni onim toplim, poznatim mirisom koji smiruje. Ovo je jedan od onih recepata koji ne pokušava da impresionira nikoga spolja. Ovo je desert za unutra, za vas.
Sastojci za pečene jabuke u rerni
- Jabuke (onoliko koliko želite, najbolje domaće)
- Malo šećera
- Kašičica cimeta
- Po želji: mleveni orasi ili malo suvog grožđa
- Malo vode za dno pleha
Kako se peku jabuke
Operite jabuke i lagano izdubite sredinu. Pazite da ne probijete dno, da sok ne iscuri. Posebno ako koristite sorte koje su mekše.
Stavite jabuke u tepsiju. U svaku rupu stavite kašičicu šećera i malo cimeta. Ako volite puniji ukus, dodajte kašičicu mlevenih oraha. Ako volite blaže, možete samo šećer.
Dodajte malo vode u dno tepsije. Ne mnogo, samo da tokom pečenja stvori paru. To je ono što daje sočnost.
Podignite rernu na 180 stepeni i pecite 30 do 40 minuta, u zavisnosti od toga koliko su jabuke tvrde. Znaćete da je gotovo kada kožica malo popuca i kada ih viljuška lako probija.
Ako želite da pečene jabuke budu još mirisnije, posle pečenja možete dodati malo meda preko svake. Nije obavezno.
Zašto ovaj recept uvek uspe
Ovo je domaći recept za pečene jabuke koji se zasniva na ukusu jabuke same, a ne na dodacima. Ne traži skupu opremu, posebne začine, ni komplikaciju u koracima. Sve se svodi na to da jabuku ne prepečete, da ima malo pare u rerni i da je pustite da se ohladi taman da se može jesti kašikom.
Pečene jabuke su desert koji se jede polako. U toplom stanu, u pidžami, bez žurbe. To je recept koji vraća dah.
Najlepše je dok su tople. Možete ih poslužiti same, uz jogurt, uz malo meda ili uz kuglu vanile ako želite momenat luksuza. Ali najčešće je dovoljno samo da sednete i pustite da miriše.
(Ona.rs)