Starinske vanilice za najlepšu slavu: Prhke i mekane kao duša
Miris vanilica vraća u detinjstvo i domove naših baka, gde se svaka praznična trpeza završavala upravo ovim sitnim kolačićima koji se tope u ustima. Starinske vanilice nisu samo kolač, one su deo tradicije, nežan ukus prošlosti i obavezan simbol svake slave. Savršeno idu uz čaj, kafu ili razgovor posle ručka, i uvek mame osmeh i sećanje.
Tajna savršenih vanilica
Njihova čar je u jednostavnosti. Mekane, prhke i mirisne, vanilice traže samo malo strpljenja i pravu meru ljubavi. Testo se topi pod prstima, a svaka je ista kao i pre pedeset godina, to je ono što ih čini bezvremenskim kolačem koji se pravi iz generacije u generaciju.
Sastojci:
- 1 jaje
- 50 g margarina
- 100 g masti
- 100 g šećera u prahu
- 300 g brašna
- na vrh noža praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- korica limuna po želji
- džem za mazanje
- prah šećer sa vanilom za valjanje
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U većoj posudi penasto umutite jaje, mast, margarin i šećer u prahu. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i umesite glatko testo.
Razvucite testo na debljinu od oko pola centimetra, pa modlom vadite male krugove. Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 20 minuta, dok blago ne porumene.
Kada se ohlade, spojite po dve vanilice džemom, najbolje se slažu sa domaćim džemom od kajsija ili šljiva. Na kraju ih obilno uvaljajte u prah šećer pomešan sa vanilom.
Miris koji puni kuću i dušu
Najlepši deo ovog recepta dolazi kad otvorite rernu i osetite miris koji vas na trenutak vrati u vreme kada su kolači bili simbol topline doma. Vanilice su kolač koji nikada ne izlazi iz mode i koji svakog gosta podseća na ono što slava u Srbiji oduvek znači porodicu, ljubav i tradiciju.
(Ona.rs)