Krem supa od celera i jabuke sa kestenom i raženim hlebom: Savršena zimska uteha u tanjiru

K. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Kada temperature padnu, ništa ne prija kao tanjir tople, kremaste supe. Ova kombinacija korena celera i jabuke donosi savršenu ravnotežu blagih, slatkastih i zemljanih ukusa, dok hrskavi topping od kestena, raženog hleba i majčine dušice daje poseban karakter jelu. Idealna je kao lagani ručak ili večera.

Sastojci

Foto: Shutterstock

Za supu:

  • 500 g korena celera
  • 1 crni luk
  • 1 jabuka
  • 1 supena kašika biljnog ulja
  • 600 ml povrtnog bujona
  • 200 ml ovsene biljne pavlake za kuvanje
  • so, po ukusu
  • biber, po ukusu
  • muskatni oraščić, po ukusu

Za topping:

  • 3 štapića celera
  • 2 kriške raženog hleba
  • 50 g kestena
  • 1 supena kašika margarina
  • 1 grančica majčine dušice

Priprema

Krem supa

Koren celera, crni luk i jabuku oljuštite. Jabuku isecite na četvrtine i uklonite jezgro, zatim je zajedno sa lukom sitno iseckajte. Celer isecite na krupnije komade.

U šerpi zagrejte biljno ulje i dinstajte luk dok ne postane staklast. Nalijte povrtni bujon, dodajte celer i pustite da provri. Ubacite veći deo jabuke, poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta, dok povrće ne omekša.

Supu izblendajte do glatke teksture, dodajte ovsenu pavlaku i začinite solju, biberom i prstohvatom muskatnog oraščića.

Foto: Shutterstock

Topping

Rebra celera operite, osušite i sitno iseckajte. Raženi hleb isecite na kockice, a kesten na četvrtine.

U tiganju otopite margarin, pa propržite kesten i hleb dok ne postanu hrskavi. Dodajte celer, preostalu jabuku i listiće majčine dušice, kratko promešajte i sklonite sa vatre.

Serviranje

Supu sipajte u duboke tanjire i poslužite toplu, uz bogat preliv od kestena, raženog hleba i aromatične majčine dušice.