Medenjaci koji mirišu na praznike i tope se u ustima: Gotovi za 15 minuta

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Ako ste ikada otvorili rernu i poželeli da se taj miris nikada ne izgubi, ovo je recept za vas. Ovi medenjaci su mekani dok su još topli, a nestaju sa tanjira brže nego što se ohlade. Prave se za svega 15 minuta, ali ostaju u sećanju mnogo duže.

Ovo nisu oni tvrdi, suvi medenjaci koji se čuvaju samo kao ukras. Ovo su pravi, domaći praznični kolači koji mirišu na detinjstvo, toplinu i kraj godine.

Zašto su baš ovi medenjaci drugačiji

Najčešća greška kod pripreme medenjaka jeste predugo pečenje. Kada se izvade u pravom trenutku, dok su još blago mekani pod prstima, tokom hlađenja dobijaju savršenu strukturu.

Spolja nežni, iznutra sočni, a mirisni danima - tajna je u jednostavnosti i pravom tajmingu, ne u komplikovanim tehnikama.

Idealni su za:

  • praznične dane i nenajavljene goste
  • popodne uz čaj, kafu ili kuvano vino
  • posluženje koje izgleda lepo, a sprema se brzo
Foto: Pixabay

Sastojci:

(za oko 20 medenjaka)

  • 350 g mekog brašna (tip 400)
  • 1 jaje + 1 žumance
  • 100 g maslaca, omekšalog
  • 100 g tečnog meda
  • 100 g šećera (smeđi daje bogatiju aromu)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • Začini: 2 kašičice cimeta, prstohvat đumbira i karanfilića

Priprema:

1. Umutite osnovu

Mikserom sjedinite maslac i šećer dok ne dobijete kremastu smesu. Dodajte jaje, žumance i med, pa mutajte dok ne postane glatka i penasta. Već u ovom trenutku kuhinja počinje da miriše na praznike.

2. Dodajte suve sastojke

U posebnoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu i začine. Postepeno ih dodajte u smesu i umesite mekano testo koje se ne lepi za ruke. Ako je potrebno, dodajte vrlo malo brašna, ali nemojte preterivati - testo treba da ostane mekano.

3. Oblikujte i pecite

Pravite kuglice veličine oraha i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 7 do 10 minuta.

Važno je da ostanu svetli. Nemojte čekati da potamne - upravo tada ostaju savršeno mekani.

Mali trik zbog kog ostaju mekani danima

Da bi medenjaci zadržali svežinu i mekoću, čuvajte ih u limenoj kutiji sa jednom kriškom jabuke. Ona održava vlažnost i dodatno pojačava aromu, bez promene ukusa.

Miris toplih medenjaka koji se širi domom budi osećaj sigurnosti, topline i praznične radosti. Ovo nije samo recept za kolač, već mali novogodišnji ritual koji okuplja i podseća da su najlepše stvari često i najjednostavnije.

Ne čekajte posebnu priliku. Napravite ih već danas - i uživajte dok su još topli.

(Ona.rs/Krstarica)