Šargarepa je lek protiv aflatoksina!
Kad već ne možemo da imamo stoprocentno poverenje u državu i zakon da će nas zaštiti od štetnog dejstva aflatoksina, preostaje nam da rešenje za prevenciju trovanja potražimo u lekovima iz prirode
Kikiriki, bademi, pistaći, začini, kukuruz, pirinač, biljna ulja, ljute papričice i krompir samo su neke od namirnica u kojima, osim mleka, može da se nađe aflatoksin. Osim toga što je otrovan, aflatoksin je ozbiljan i zato što može da preživi mnoge procese prerade namirnica.
Stručnjaci upozoravaju da i najmanja količina ovog mikotoksina u dužem periodu može da ugrozi zdravlje, a kad nas već ne štite strogi zakoni, tu su jačanje imunološkog sistema i ishrana. Štetni efekti aflatoksina na organizam zavise od godina, nivoa i dužine izloženosti, zdravlja i imuniteta, kao i od ishrane. Problemi mogu da se jave i kod unošenja male količine tokom dužeg perioda, jer u hrani ne bi smeo da se nalazi ni promil ovog otrova.
Stručnjaci tvrde da raznolika ishrana - uz povećan unos šargarepe, celera i peršuna - jača imunitet i omogućava organizmu da se izbori sa aflatoksinom.
(Telegraf.rs / MojeZdravlje.ba)