Evo zašto treba jesti kruške

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jesen nam je za petama, a s njom dolaze i neke promene na jelovniku. Kruške su savršeno jesenje voće koje treba konzumirati iz više razloga, a evo i zašto

Kruške su idealna jesenja namirnica koju iz više razloga treba konzumirati što češće. Leto je na izmaku, jesen za petama i pravo je vreme da promenite način ishrane, odnosno da uvedete neke izmene na svom jelovniku. Odličan način da započnete celu priču je da što češće krenete da konzumirate kruške. Zašto baš njih? Razloga je mnogo, a ovo su samo neki od njih.

Kruške su jedno od voća koje obiluje vlaknima. Ishrana koja obiluje vlaknima pomaže u sprečavanju nadutosti, održavanju zdravog nivoa holesterola, a vlakna su povezana i sa smanjenim rizikom od raka dojke, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Kruške su izvor niza vitamina C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje, korisna je informacija i kako kruške sadrže folnu kiselinu. Što se tiče minerala, kruške sadrže kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedenje krušaka čini čuda i za vaš imunitet.

Kruške sadrže i mineral bor, koji je našem telu potreban radi apsorpcije kalcijuma. Zato su kruške povezane s pozitivnim učinkom i kada je osteoporoza u pitanju.

Kruška se smatra i hipoalergenska voćem, što znači da osobe koje su osetljive na hranu mogu jesti kruške bez straha od štetnih efekata.

Jedenje tri ili više porcija voća dnevno, poput krušaka, može da snizi rizik od senilne makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba.

Kvercetin je još jedan antioksidans koji se nalazi u kori kruške, a pomaže u sprečavanju raka i oštećenja arterije koje uzrokuje srčane tegobe. Takođe, nedavna studija univerziteta Kornel utvrdila je kako konzumacija krušaka pomaže u sprečavanju Alchajmerove bolesti.

(Telegraf.rs/mojezdravlje.ba)